Tickets
Shop
Nieuws 03 aug 2018

Nieuwe wedstrijdopzet Weissensee korter en gevarieerder

Het programma van de natuurijswedstrijden op de Weissensee is bekend en er zijn wat wijzigingen doorgevoerd. In de nieuwe opzet wordt de Alternatieve Elfstedentocht weer het slotstuk van twee weken koers in Oostenrijk.

Foto : Neeke Smit

De afgelopen jaren vond er al een aantal veranderingen plaats in het programma, zoals de invoering van de Aart Koopmans Memorial (AKM) en de verplaatsing van de Alternatieve Elfstedentocht van zaterdag naar woensdag. In de nieuwe opzet worden er vier wedstrijden gereden in Oostenrijk: drie KPN Grand Prixs (waaronder de Alternatieve) en het Open Nederlands kampioenschap (ONK) op natuurijs. Dit seizoen zal de wedstrijd over 200 kilometer wederom de afsluiting zijn van de reeks, in plaats van de AKM zoals de laatste drie jaar.

Niet alleen de volgorde is veranderd, ook het aantal kilometers. Het ONK wordt straks verreden over 150 kilometer (heren) en 100 kilometer (dames) in plaats van 100 en 80 kilometer. Daarnaast is er een korte wedstrijd toegevoegd die meetelt voor het klassement. De wedstrijden volgen dichter op elkaar en het verschil in lengte zal ook een andere wedstrijdopbouw met zich meebrengen. De verwachting is dat daardoor nog meer verschillende specialisten naar voren zullen komen.

Unieke combinatie
"
Met het vernieuwde programma gaat een lang gekoesterde wens in vervulling", zegt voorzitter Toine Doreleijers van Stichting Alternatieve Elfstedentocht Weissensee. "De unieke combinatie van topsport en breedtesport komt hierdoor meer in balans. Ook de toerrijders die deelnemen in de eerste week kunnen nu de marathontoppers aan het werk zien."

Met de Alternatieve Elfstedentocht op woensdag als laatste wedstrijd heeft de organisatie een uitloopmogelijkheid gecreëerd wanneer omstandigheden hierom vragen. De afgelopen twee edities van de AKM werden geannuleerd wegens dooi en teveel sneeuw. Deze wedstrijd stond geprogrammeerd op zaterdag en de rijders konden niet nog langer blijven. De eerstvolgende KPN Marathon Cup na de Weissensee staat nu echter pas 9 februari op het programma in Enschede.

Eerste stap
De wijzigingen betekenen dat er komende editie geen losse wedstrijden meer worden verreden zoals het criterium, de ploegenachtervolging en het Open Oostenrijks kampioenschap (OOK) over 42 kilometer. De wedstrijdopzet is tot stand gekomen in samenspraak met de Stichting Alternatieve Elfstedentocht Weissensee en de marathonploegen. "Al enkele jaren was er de wens om tot een nieuwe opzet te komen en ik zie dit als een mooie eerste stap", aldus een tevreden Willem Hut, marathoncompetitieleider bij de KNSB.

"Of we dit nog verder ontwikkelen of het hierbij blijft, zullen we de komende tijd verder bespreken met elkaar. Een korter, gevarieerder en zodoende krachtiger programma doet recht aan de krachten van de marathonrijders en ik verwacht dan ook nog meer vuurwerk dan we normaal al zien op de Weissensee", vertelt Hut. Ook Doreleijers verwacht met name op de korte wedstrijd 'vuurwerk van begin tot eind'. "We zijn ervan overtuigd dat door de gevarieerde afstanden en parcourslengte de wedstrijden attractief blijven voor het publiek."

Het volledige programma ziet er als volgt uit:
Donderdag 24 januari: KPN Grand Prix 1 – 13e Aart Koopmans Memorial (heren 80 kilometer, dames 60 kilometer)
Zaterdag 26 januari: KPN ONK Natuurijs (heren 150 kilometer, dames 100 kilometer)
Maandag 28 januari: KPN Grand Prix 2 (heren 50 kilometer, dames 40 kilometer)
Woensdag 30 januari: KPN Grand Prix 3 - Alternatieve Elfstedentocht (heren en dames 200 kilometer)

De data van de toertochten op de Weissensee waren al eerder bekend: dinsdag 22 januari, vrijdag 25 januari, dinsdag 29 januari en vrijdag 1 februari. Meer informatie vind je hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan