Tickets
Shop
Nieuws 02 aug 2018

KNSB schrijft brief aan atleten over medicatie zonder medische noodzaak

De KNSB heeft schaatsers recent per brief geïnformeerd over risico's die kleven aan het gebruik van medicijnen zonder medische noodzaak. Het gaat om geneesmiddelen die niet op de dopinglijst van het wereldantidopingagentschap WADA staan, maar waarvan het gebruik zonder medische noodzaak gezondheidsrisico's kan opleveren.

Foto : Soenar Chamid

Aanleiding voor de brief was een evaluatie van het voorbije seizoen 2017/2018. Na overleg met de Nederlandse Dopingautoriteit en in samenspraak met de Atletenvereniging van de KNSB is de brief op 10 juli aan alle schaatsers verstuurd.

Zolang deze medicijnen niet op de dopinglijst staan, zijn sporters niet in overtreding bij het gebruik ervan. "Maar de KNSB staat voor een schone, eerlijke én gezonde sport. Juist vanwege eventuele gezondheidsrisico's vonden wij het onze plicht de atleten te informeren", zegt technisch directeur Remy de Wit.

Het zou gaan om schildklierhormonen. Schildklierhormonen staan niet op de dopinglijst en zijn dus niet verboden. Sporters gebruiken ze om meer energie te krijgen en om vet te verbranden en snel af te vallen. De medicijnen, vaak in de vorm van pillen, zijn via internet te bestellen. De lijst met bijwerkingen en risico's is lang.

De brief sluit aan op een discussie binnen de sportmedische wereld over het voorschrijven van medicijnen zonder duidelijke medische indicatie. De Nederlandse Dopingautoriteit heeft onlangs wederom een verzoek gedaan aan het WADA om bepaalde medicijnen op de dopinglijst te plaatsen. De KNSB steunt dat pleidooi.

In de nieuwe licentieovereenkomsten voor de topteams zal de schaatsbond een extra bepaling opnemen, waarin staat dat artsen geen medicijnen mogen voorschrijven indien daar geen medische indicatie voor is. Om hoeveel en welke schaatsers het gaat, is niet bekend.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan