Tickets
Shop
Nieuws 23 aug 2018

EK Inlineskaten dag 6: Brons voor Ariëns op marathon, verwarring bij juniorenwedstrijd

Het EK Inlineskaten in België zit erop. Op de afsluitende marathon in het centrum van Oostende pakte Crispijn Ariëns zijn tweede bronzen medaille. De andere Nederlandse rijders vielen buiten de prijzen. Het totaal aantal medailles voor Nederland komt daarmee op 22 (1x goud, 8x zilver en 13x brons).

Foto : Eline Hooghiemstra

Senioren dames
De junioren en senioren dames gingen op het parcours met een verschil van ongeveer twee minuten achter elkaar van start, wat op de streep voor de nodige verwarring zorgde. Bij de senioren ging Elma de Vries direct in de aanval, maar kwam na een kleine voorsprong ten val en zakte terug in het peloton. Daarna gingen in de koers over 42 kilometer al snel twee Italiaanse dames op pad. Laura Lorenzato en Luisa Sophia Woolaway wisten samen een ruim gat te slaan en leken de strijd om plaats één en twee onderling uit te gaan vechten.

Achter hen probeerde De Vries eerst solo de achtervolging aan te gaan, waarna een groep met daarin onder meer Elsemieke van Maaren in rap tempo richting de Italiaanse koploopsters reed. In de eindsprint wist Chloé Geoffroy van de Franse ploeg ze zelfs nog van het goud te houden. Zilver was er voor Lorenzato, Maite Ancin uit Spanje pakte brons. Van Maaren belandde op een knappe vijfde plaats, 

Junioren dames
Bij de junioren werd een rustige koers gereden, die besloten werd in de eindsprint. Door de rappe groep senioren werd de groep jongelingen ingehaald, waarna er misverstanden om het enige rondebord langs de baan ontstonden. Met nog een volle ronde te gaan zette de Italiaanse ploeg daardoor de sprint in richting de finishlijn, waarna de bel klonk voor de (dit keer echt) laatste ronde. 

In de eerste sprint reed Anna van den Bos in medaillepositie, maar bij de herkansing kwam ze als vierde over de meet. "Dit is een aanfluiting", luidt het teleurgesteld na de koers. "We hebben aan Frank (Fiers, red.) nog gevraagd hoe ver we waren en ook nog onderling moeten overleggen, het was echt nergens goed te zien."

De medailles gingen uiteindelijk naar de dames die in de eerste sprint niet meededen, en daardoor de verwarring op de streep zagen ontstaan, waarna ze konden doorrijden. Sara Arregui uit Spanje pakte de titel, voor Carolina Gerreira uit Portugal en haar landgenote Nerea Langa. Van den Bos werd vierde, met achter zich haar Italiaanse collega's. Bente Kerkhoff sprintte naar plaats tien. 

Junioren heren
Bij de junioren heren zat Harm Visser aan het begin van de wedstrijd mee in een kopgroepje, die even later werd achterhaald. Jordy van Workum moest de koers verlaten nadat hij tijdens een demarrage in contact kwam met een Italiaan en de hekken invloog. Drie ronden voor het einde ging thuisrijder Jason Suttels ervandoor met de Spanjaard Rafael Heredia, daarachter volgde een groep met onder andere Visser. Na een rondje had Suttels zijn medevluchter achter zich gelaten en kwam hij solo over de finish. Het zilver ging naar Heredia en de Italiaan Michael Gatti pakte brons, Visser werd vijfde. Merijn Scheperkamp won de sprint van het peloton en eindigde als achtste.  

Senioren heren
De Italiaan Daniel Niero ging bij de senioren als eerste in de aanval, later volgde ook een solopoging van Bart Hoolwerf en Crispijn Ariëns. Met zes ronden te gaan ontstond er een kopgroep met Bart Swings, Paxti Peula, David Morell, Quentin Giraudeau en Ariëns. Het achtervolgende peloton werd aangevoerd door de volledige Oranjetrein. Swings en Peula sloegen een klein gaatje met hun medevluchters en Ariëns sloot een ronde later aan. Het drietal ging samen de laatste ronde in en Swings kwam in de eindspurt alleen over de streep, gevolgd door Peula en Ariëns. 

Klik hier voor de volledige uitslagen.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan