Tickets
Shop
Nieuws 03 apr 2018

Geert Kuiper stopt als bondscoach bij KNSB

Geert Kuiper beëindigt zijn werk als bondscoach van de KNSB. De 57-jarige Kuiper was sinds 2014 bij internationale wedstrijden verantwoordelijk voor de selectie en coaching van de Nederlandse langebaanschaatsers op de ploegenachtervolging, mass start en teamsprint.

Foto : Neeke Smit

Onder zijn bewind haalde Nederland op de teamonderdelen zeven wereld- en twee Europese titels. Bij de Winterspelen in PyeongChang wonnen de Oranje-vrouwen op de ploegenachtervolging zilver en de mannen brons. Op de olympische mass start was de oogst twee keer brons.

Met die resultaten is Kuiper 'dik tevreden', omdat de internationale concurrentie sterk was en de Nederlandse werksituatie lastig te noemen valt. "Dankzij de commerciële teams presteren we op de individuele nummers uitstekend, maar is het soms wel moeilijk om de teamonderdelen goed in te vullen", aldus Kuiper. "Dat wist ik toen ik hieraan begon en ik heb vier jaar met veel plezier voor de KNSB gewerkt."

Twijfels
Op 1 mei loopt Kuipers contract met de KNSB af. Hij bemerkte bij zichzelf 'te veel twijfel' om door te willen gaan. "Als je te veel twijfelt, heb je niet de volle 100 procent energie die in deze functie juist nodig is om het verschil te maken. Dat is voor mij de reden om er een punt achter te zetten."

"De KNSB is Geert erg dankbaar voor zijn inzet als bondscoach", zegt technisch directeur Arie Koops. "De ploegenachtervolging en mass start zijn nummers geworden met sterke internationale concurrentie, waarop het niet vanzelfsprekend is titels te winnen. Jammer dat het op de Spelen niet gelukt is om goud te halen, maar vier medailles op vier onderdelen zijn wel een prestatie waarop Geert met een goed gevoel kan terugkijken."

Veehouderij
Kuiper, die zelf actief schaatser was tot 1992, is al 21 seizoenen achtereen als coach in de schaatssport werkzaam. Hij begon in 1997 bij Sanex, dat in 2000 opging in TVM. Bij die ploeg, met Sven Kramer en Ireen Wüst als belangrijkste boegbeelden, werkte Kuiper tot 2014 als assistent-coach. Daarnaast runt hij samen met zijn zoon een veehouderij in Oldeholtwolde.

"Op het bedrijf is veel te doen, dus bang om me in de toekomst te vervelen ben ik niet", aldus Kuiper. "Maar een leuke nieuwe uitdaging in de (schaats)sport zal ik zeker in overweging nemen."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan