Voor een optimale voorbereiding op het WK Inline-skaten in eigen land, reisden Rick en Kay Schipper af naar Medellín in Colombia. Waar Nederland bij uitstek een schaatsland is, geldt dat Colombia het mekka is voor inlineskaten. In de winter trainden de broers een aantal maanden in het Zuid-Amerikaanse land en ze hopen dat het vruchten afwerpt in juli.

Met veel zon, stabiel weer en een hoogte van 1500 meter is Medellín een, bijna, ideale plek om een belangrijk seizoen voor te bereiden. Kay Schipper merkte dat de hoogte tijdens de trainingen een rol speelt. "Je voelt in het begin dat je hartslagen anders reageren bij prikkels. Ik kon makkelijker los gaan, maar de snelheid was hetzelfde, ook langere afstanden rijden ging makkelijker. Verder was mijn vorm nog niet helemaal waar ik wilde zijn. We trainden daar vooral onze basis en nu we weer terug zijn, gaan we die basis omzetten naar snelheid en de topvorm die we willen hebben."

Topvorm
Of die topvorm er in Nederland komt, is nog afwachten. In Medellín lag geen vesmaco op de baan, daardoor konden de broers alleen speculeren over hoe ze in Nederland zouden rijden. "Deze trip was voor ons een investering in onszelf. Als het niet veel opbrengt, nemen ze ons de ervaring die we hier hadden niet meer af. Als het wel goed gaat dan weten we of het een succesvolle manier was om de winter door te brengen. Pas als we echt op de piste staan, zullen we weten wat deze drie maanden in Colombia opbrachten. Maar we trainden daar met erg snelle jongens, en zij reden ons er niet af. Dus daarin zien we wel dat we sterker zijn geworden", vertelt Rick.

Kay en Rick zien het voordeel in van een WK in eigen land, vooral in de voorbereiding denken ze een voorsprong op de concurrenten te hebben. "Je kan het heel professioneel aanpakken. Er zijn verschillende puntjes zoals de piste en de omgeving waar wij nu voordeel uit kunnen halen. De tegenstander heeft die puntjes niet. Andere jaren moeten wij ons aanpassen, bijvoorbeeld zoals vorig jaar in China. Nu moeten zij zich aanpassen aan ons."

Groetjes uit Medellin ☀️🙌💨💨😎 #paen #inlineskaten #patinaje #athleteshop

Een bericht gedeeld door Rick Schipper (@rickschipper95) op

Spanning
Verder merken de gebroeders ook een stijgende spanning. "We weten dat er rond het Nederlands team veel verwachtingen zullen zijn. De eerste weekenden van mei zijn van cruciaal belang (met het NK Baan/Weg en NK Marathon, red.). Dat is mooi, dat op die toernooien echt om de knikkers zal gestreden worden. Het hele seizoen hangt eigenlijk af van die twee weekenden. Het gaat allemaal om die WK-selectie."

Zowel voor Rick als Kay is dat wereldkampioenschap een hoofddoel. "We willen wel echt een medaille pakken. Het liefst op de relay, daar willen we het extra goed doen. De aflossing is een heel gaaf teamonderdeel, zeker omdat we het voor een thuispubliek mogen rijden. Ook individueel willen we graag iets laten zien, maar iedereen wil zich tonen. Dat is niet alleen goed voor ons, maar voor het hele Nederlandse niveau zal dit WK erg goed zijn."

Lees hier alles over het WK Inline-skaten in Heerde en Arnhem.

Door Arno van Haverbeke - Laatste update op 30 apr 2018 om 20:56