Tickets
Shop
Nieuws 16 sep 2017

Samenwerking Team FrySk en formatie Royal A-ware

Voor het seizoen 2017-2018 gaat Team FrySk een samenwerking aan met de Clafis/Royal A-ware-formatie van coach Jillert Anema. De samenwerking zal dit jaar tot uiting komen in een gecombineerd dames marathonteam van Team Bouwbedrijf de Vries en Team Royal A-ware. De talenten Marijke Groenewoud en Aveline Hijlkema sluiten namens Team FrySk aan bij het toptrio Irene Schouten, Carien Kleibeuker en Heather Richardson-Bergsma.

"Samen schaatsen met een wereldkampioene massastart, houdster werelduurrecord en houdster wereldrecord 1500 meter. Daar kan ik nog heel veel van leren", aldus Marijke Groenewoud. De marathonploegen stonden in de rij voor de viervoudig marathonkampioene bij de junioren. Toch ontstond er geen geschikte match. Hoofdtrainer Siep Hoekstra beschermde haar. "Marijke wil ook de WK en World Cups voor junioren rijden, richt zich op de massastart en komt net uit een lang inlineseizoen. Je kunt niet alles hebben, en zeker niet op haar leeftijd. In het belang van de sporters is het beter om een paar wedstrijden te kiezen, maar niet alles te rijden", vertelt Hoekstra.

Daarom had Team FrySk de intentie om zelf de landelijke damescompetitie in te stappen. Dit onder de naam Team Bouwbedrijf de Vries, het Leeuwarder bouwbedrijf dat nu voor het vierde jaar aan de ploeg verbonden is. Toen de coaches Hoekstra en Anema echter met elkaar in gesprek kwamen, ging het snel. Er was een klik en een gezamenlijke visie; het opleiden van talent. In de opgezette samenwerking krijgen Groenewoud en Hijlkema de ruimte om hun wedstrijden te kiezen. "Ze rijden niet alles, maar waar ze rijden leren ze maximaal", aldus Hoekstra.

Vier teams
Er komen meer rijdsters in Team Bouwbedrijf de Vries. Een vijftal zal uitkomen in de regionale marathon (Willemijn Cnossen, Natasja Roest, Gemma Cooper, Ellia Smeding en Ramona Härdi) en Reina Anema zal als langebaanschaatster maximaal drie landelijke marathons rijden. Daarnaast is er komend seizoen een marathon beloftenteam bij de heren (Team Douma Staal), een langebaanploeg en een internationaal team. In totaal schaatsen er vijftien Nederlandse en zes internationale sporters bij de ploeg.

Team FrySk werkt sinds drie jaar in de Elfstedenhal, de thuisbaan in Leeuwarden, aan het opleiden van schaatstalent op zowel de langebaan als in de marathon. "Dat begint door samen met de schaatsclubs jong talent te helpen met de start van hun schaatscarrière. Daarna verandert de focus langzaam van leren naar presteren. Als de sporters er dan klaar voor zijn kunnen ze uitvliegen om elders hun carrière door te zetten naar de top", zegt teammanager Jan Boelen.

Vanaf het begin heeft het team een internationaal karakter gehad. Daarmee wil de ploeg bijdragen aan een breed en internationaal draagvlak voor de schaatssport. "Als we straks alleen nog maar in Nederland schaatsen, dan is het snel gebeurd met de schaatssport", aldus Boelen. De buitenlandse rijders hebben een soort stageplek. Ze financieren zichzelf, Team FrySk faciliteert ze.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan