Volgende maand is het alweer zover, dan gaat in Amsterdam het marathonseizoen officieel van start met de eerste competitiewedstrijd om de KPN Marathoncup. Natuurlijk willen we als fanatieke supporters ook beslagen ten ijs komen, daarom is hier alvast de nodige informatie:

In seizoen 2017-2018 zullen er in de topdivisie bij de heren 64 schaatsers op het ijs verschijnen. Bij de dames telt het peloton 86 rijders, de beloftendivisie heeft 87 deelnemers. 

Het aantal inschrijvingen in de topdivisie heren is daarmee ongeveer gelijk gebleven aan vorig seizoen, maar er is één verschil: alle rijders hebben in tegenstelling tot vorig seizoen deze winter iedere wedstrijd startrecht.

In de topdivisie dames is de deelnemerslijst een beetje gekrompen, wat mede komt doordat er kritischer dan voorheen is gekeken naar de kwaliteit van de rijdsters en sportieve prestaties op marathongebied. In de beloftendivisie is er een opvallende instroom van 18 regionale rijders te zien.

Kalender
Na de seizoensopening van 21 oktober op de Jaap Edenbaan wordt na een reeks competitiewedstrijden op 1 januari om de nationale titels op kunstijs gestreden in Utrecht. Daarna vertrekken de mannen en vrouwen van de lange adem eind januari naar de Weissensee voor onder meer de Alternatieve Elfstedentocht en het ONK. Na wederom wat competitiewedstrijden in eigen land is het nog geen maand later alweer tijd voor drie Grand Prix-wedstrijden op het prachtige natuurijs van Luleå in Zweden. Op 3 maart wordt het marathonseizoen afgesloten met de KPN Marathoncup-finale in Amsterdam. Klik hier voor de volledige kalender. 

De volledige rijderslijsten bekijken? Dat kan hier!

Bij de dames zijn onderaan de rijderslijst enkele rijdsters benoemd met de letter W (Regio West/ Zesbanentoernooi), letter N (Noordoostcompetitie) of Z (Regiocompetitie Zuid) voor de naam. Dit verwijst naar de betreffende regiocompetitie, dit zijn dus regionale rijdsters die als wisselrijder bij een topdivisieploeg kunnen worden ingezet.