Na hun penalty in Boedapest hebben de Nederlandse relaydames de derde dag van de World Cup in Dordrecht spetterend afgesloten. De oranjetrein plaatste zich onder luid gejuich van het publiek voor de finale van zondag. Een terechte reden voor de grote lach op het gezicht van Yara van Kerkhof: "Het publiek geeft me vleugels."

Met haar vierde plaats op de 500 meter pakte Van Kerkhof zaterdag ook belangrijke wereldbekerpunten voor de olympische kwalificatie. Toch had de finale voor de Zoetermeerse beter kunnen verlopen, door een valpartij kon ze zichzelf namelijk niet belonen met een welverdiende medaille. "Ik was te gretig, ik wilde te graag", licht ze toe. "Je wilt elke kans aanpakken om in te halen, maar soms is het beter om te wachten."

"Ik heb zóveel grip op dit ijs, dat ik heel krap de bocht indraai. Ik stapte daardoor dus gewoon op een blokje. Het is zonde, maar ik ben blij met de manier waarop ik nu rijd", vervolgt Van Kerkhof, die met finalerondes op de 500 en 1000 meter en relay in Dordrecht een sterk toernooi neerzet. "Daarom moet het zondag maar gebeuren."

Foto : Huub Snoep

 
Ondanks de sterke klassering van Van Kerkhof is er tijdens de eerste twee wereldbekerwedstrijden, met een kleine verzameling aan penalty's, toch wat druk op de olympische kwalificatie voor de 500 meter komen te liggen. Om drie tickets veilig te stellen moet de Nederlandse ploeg na vier World Cups namelijk met drie rijdsters in de top 32 staan. Na een snelle rekensom lijkt een top twaalf klassering tijdens de overige twee World Cups in Azië voor alle drie de rijdsters een vereiste. 

Geen paniek
Toch is dat volgens Van Kerkhof nog geen reden tot paniek. "Vorige week reden we met zijn drieën ook in de top tien op de 1000 meter. Ik denk dat we dat op de 500 meter ook moeten kunnen. We moeten alles geven en we gaan ervoor."

Anders dan in niet-olympische jaren, waarin veel toppers een aantal World Cups laten schieten, is iedereen er dit seizoen overal bij. De reeks van vier toernooien zorgt naast olympische kwalificatie namelijk ook voor een gunstige loting in PyeongChang. Jezelf vergelijken met de concurrentie is daarom een stuk makkelijker deze winter. "Ik ben voor nu tevreden", lacht Van Kerkhof. "Als ik hier de finale kan rijden, dan kan ik het op de Spelen ook."

Oefenen voor de Spelen
In eigen land is het inmiddels vaste prik dat schoolkinderen uit de omgeving de Nederlandse ploeg tijdens grote toernooien komen aanmoedigen, wat ook de afgelopen dagen weer voor een oorverdovend lawaai zorgde in de Sportboulevard. Waar de shorttrackers normaal op hun gehoor de acties van collega's achter zich kunnen inschatten, was dat er nu dus niet bij. "Maar dat is op de Spelen straks ook het geval, dus dan is dit alvast maar een goede oefening."

Natuurlijk ontbreken in eigen land ook familie en vrienden niet in het stadion. Op het grote scherm boven de baan verscheen vlak voor de 500 meter-finale zelfs even wat live beeld van Van Kerkhofs toekijkende zus, voormalig shorttrackster en bovenal trouwe supporter, Sanne. "Dat zag ik ook, ja! Ik dacht nog: niet op letten, want je zou nog bijna gaan zwaaien", luidt het lachend. 

Op de laatste dag van de World Cup in Dordrecht staan voor Van Kerkhof de kwartfinale 1000 meter en relayfinale op het programma. Of er een medaille gepakt gaat worden? "We zijn allemaal in vorm, en eigenlijk zijn we het wel een beetje aan onze stand verplicht hè?"

Klik hier voor de liveblog!

Door Maayke Grootscholten - Laatste update op 09 okt 2017 om 15:07