Na jaren van teleurstellende resultaten had Lotte van Beek zaterdagmiddag eindelijk weer eens reden tot juichen. De 25-jarige schaatsster wist zich op de 1500 meter te plaatsen voor de eerste wereldbekers van het seizoen. "We zijn er nog niet, maar we gaan de goede kant op."

"Dit geeft natuurlijk een heerlijk gevoel", zei een stralende Van Beek direct na afloop van haar race in Thialf. "Ik heb al die jaren wel het idee gehad dat het erin zat, maar het moet er tijdens de wedstrijden wel uitkomen en dat gebeurde steeds niet. Vandaag was het gelukkig een ander verhaal."

Van Beek pakte bij de Olympische Spelen van Sotsji olympisch brons op de 1500 meter en goud bij de ploegenachtervolging. Daarna vielen de resultaten door verschillende oorzaken jarenlang erg tegen. Zo scheurde ze amper twee maanden na haar succes op de Spelen bij een skiongeluk een kruisband af.

Vorig seizoen presteerde ze mede dankzij de ziekte van Pfeiffer ondermaats en begin dit jaar maakte haar ploeg Team LottoNL-Jumbo bekend niet met haar verder te gaan. "Afgelopen februari zat ik er fysiek en mentaal helemaal doorheen. In mijn ogen is dat echt hét dieptepunt geweest", blikte ze terug op de zeer moeilijke tijd.

"Het plezier in het schaatsen was ik niet kwijt, maar het is heel frustrerend als je lichaam niet doet wat je wil. Je traint daarnaast iedere dag keihard, maar je krijgt er niks voor terug. Op een gegeven moment gaat dat je tegenstaan. Ik dacht: ik moet een knop omzetten en weer van iedere seconde gaan genieten."

Fantastische week in Lapland gehad! #skitouring #nordicskiing #langlaufen #northernlights 🎿🇸🇪

Een bericht gedeeld door Lotte van Beek (@lottevbeek) op

Lapland
Van Beek besloot in april een tiendaagse reis te maken naar Lapland. Daar bloeide ze naar eigen zeggen weer helemaal op. "Die trip is de ommekeer geweest. Ik had daar voor het eerst in lange tijd weer het gevoel dat ik energie had. Ik wilde fysiek bezig zijn, maar niet iets doen wat je kunt associëren met het schaatsen."

"Ik ben dol op sneeuw, maar skiën vond ik gezien het verleden geen goed idee, ha!" grapt ze. "Vandaar dat ik besloot om daar te gaan langlaufen. Het was een geweldige periode. Ik heb ook nog het Noorderlicht gezien. Dat is iets magisch."

"Ik was tien dagen op pad met een groep onbekenden. Geen telefoon, maar alleen mezelf en de natuur. Helemaal afgezonderd van de wereld. Heerlijk. Ik heb daar mijn hoofd leeg kunnen maken en ben volledig tot rust gekomen. In mijn ogen werkte die reis echt als een soort resetknop."

Eerste keer zomerijs in mijn nieuwe pak! #GewestFryslân 📸: @manoukvtol

Een bericht gedeeld door Lotte van Beek (@lottevbeek) op

Zelfvertrouwen
Terug in Nederland ging Van Beek direct hard aan de bak om zich voor te bereiden op het nieuwe schaatsseizoen. Nog zonder ploeg stapte ze vrijwel dagelijks op de fiets. Een schril contrast met de periode voor haar reis. 

"De jongens van het gewest Friesland vroegen op een gegeven moment of ik met hen mee wilde fietsen. Dat wilde ik wel. Zo ben ik uiteindelijk bij deze ploeg terechtgekomen. Ik heb hier een goede zomer gedraaid en ook de trainingswedstrijden in Inzell gingen goed. Dat zorgde voor flink wat zelfvertrouwen."

World Cup
Zaterdagmiddag kwam het er ook bij een groot toernooi weer eens uit bij de Zwolse. Voor het eerst in vier jaar verzekerde Van Beek zich van een World Cup-ticket. Op de 1500 meter eindigde ze als vijfde. Achter winnares Jorien ter Mors, Ireen Wüst, Marrit Leenstra en Antoinette de Jong.

"Natuurlijk wil je altijd meer dan een vijfde plaats, maar voor nu ben ik hier tevreden mee. Het is fijn om te zien dat ik me voor het eerst in lange tijd weer eens op eigen houtje heb weten te plaatsen voor een reeks wereldbekers. Zeker in dit belangrijke olympische seizoen. We zijn er nog niet, maar we gaan de goede kant op."

Na haar succes in Sotsji hoopt Van Beek ook bij de Olympische Spelen van Pyeongchang weer te kunnen laten zien wat ze in zich heeft. "Dat is natuurlijk wel het ultieme doel. De concurrentie is groot, maar ik ga in ieder geval mijn uiterste best doen. Ik ben benieuwd hoe ver ik kom." 


Top tien 1500 meter bij de dames (1 t/m 5 naar World Cups):

1. Jorien Ter Mors 1.54,93
2. Ireen Wüst 1.56,17
3. Marrit Leenstra 1.56,64
4. Antoinette de Jong 1.57,47
5. Lotte van Beek 1.57,68
6. Joy Beune 1.58,13
7. Melissa Wijfje 1.58,37
8. Linda de Vries 1.58,52
9. Carlijn Achtereekte 1.59,04
10. Sanne van der Schaar 1.59,45

Bekijk hier de volledige uitslag.

Door Robert Prins - Laatste update op 29 okt 2017 om 10:32