Dat had Suzanne Schulting wel even nodig: een dag zonder kleerscheuren doorkomen. Na een enigszins teleurstellend verlopen eerste dag plaatste ze zich op dag 2 van de wereldbeker in Dordrecht zowel op de 1000 meter als op de relay voor het hoofdtoernooi. “Ik ben hier heel blij mee.”

De twintigjarige Schulting werd in beide ritten op de 1000 meter (voorrondes en heats) overtuigend eerste. Ook in beide relayritten (heats en kwartfinales) ging Schulting met de ploeg vrij eenvoudig door naar de halve finale, al maakte ze op het eind nog wel een missertje. “Ik kwam op een gegeven moment in een groef terecht, maar daar schrok ik verder niet van hoor”, aldus Schulting, die Yara van Kerkhof het gat meteen weer zag dichten. Vervolgens snelden de 'Oranje Leeuwinnen' naar de eerste plek.

En zo is de relayploeg (met Schulting, Van Kerkhof, Jorien ter Mors en Lara van Ruijven)  weer een stap dichterbij de Spelen. Althans, dat beweert Schulting, die met Nederland vorige week niet verder kwam dan de halve finale vanwege een opgelopen straf. Het zorgt ervoor dat Nederland nu nog drie wereldbekers heeft om een goede notering neer te zetten. Maar of dat de druk op deze relay verhoogde? “Nee, niet echt, het is geen andere rit dan anders. We moesten vandaag gewoon als team rijden en niet als individu. En dat is gelukt.”

Foto : Tim Buitenhuis

Te gretig
En daar is Schulting maar wat blij mee. Vooral na een teleurstellende eerste wereldbeker in Boedapest kan ze wel weer een succesje gebruiken. In Hongarije liep Schulting maar liefst vier straffen op. “Dat was gewoon klote, maar gelukkig heb ik zondag de knop alweer om kunnen zetten.” Toch ging het ook op dag 1 in Dordrecht mis voor Schulting. Bij de voorrondes van de 500 meter maakte ze een valse start en dus weer een penalty. “Ik was te gretig.”

Maar ook hier wist ze de knop snel om te zetten. Op vrijdag ging Schulting namelijk eenvoudig door naar het hoofdtoernooi. “Ik ben heel blij dat ik deze dag goed ben doorgekomen. Ik voel me supersterk en heb veel vertrouwen in de komende dagen. Ik ga voor finales op de 1000 meter, 1500 meter en de relay en als ik in de finale sta, ga ik natuurlijk ook voor een medaille.”

Kick
Natuurlijk speelt het ook mee dat ze in Nederland schaatst. Ze wil zich graag aan haar landgenoten laten zien. “Het geeft een extra kick om in je eigen land te schaatsen. Iedereen juicht voor je, dat is geweldig. Bovendien vind ik het leuk om telkens na mijn rit ‘SUZANNE’ te horen. Dat geeft energie.”

Vanwege Kids Day waren er 2500 kinderen uit de omgeving Dordrecht naar het Sportboulevard gekomen om de Nederlanders aan te moedigen. Schulting had precies door wanneer de kinderen weer naar school gingen. “Tot half drie schreeuwden ze superhard, daarna was het stiller. Ja, het is natuurlijk leuker als die kinderen er zijn dan dat het stil is, ha."

Bekijk hier de liveblog van de World Cup in Dordrecht.

Door Rijcko Treep - Laatste update op 11 okt 2017 om 09:16