Tickets
Shop
Nieuws 26 okt 2017

Regiotop marathon: 'Belangrijk om te weten waar je staat'

Vorige week is het marathongeweld voor de dames, heren en beloften losgebarsten in Amsterdam. Voor de dames van de regiotop begint het avontuur komende zaterdag in de Elfstedenhal. Zij starten in Leeuwarden aan hun eerste wedstrijd in een reeks van zeven.

Foto : Neeke Smit

Waar de heren in de KPN Marathon Cupcompetitie standaard een beloftenpeloton hebben rondrijden, moeten de dames het doen met alleen een topdivisie. Extra belangrijk dus dat de aanstormende damestalenten uit verschillende regio's ook de kans krijgen om zich met elkaar te meten, vertelt Rob van Meggelen, lid sectiebestuur marathon.

"Het is belangrijk om sportief te weten waar je staat. Je rijdt normaal in je eigen omgeving; rijd je een 6-banen toernooi, dan zal je niemand uit het oosten tegenkomen. In het zuiden zou je bijvoorbeeld best eens makkelijk op het podium terecht kunnen komen, terwijl je daar bij de regiotop veel meer moeite mee hebt."

Of een beloftenpeloton ook bij de dames in het verschiet ligt? "Dat zijn we nog aan het onderzoeken, maar er bestaat wel een mogelijkheid. Het zou natuurlijk wel het mooiste zijn, maar er moeten genoeg rijdsters op hoog niveau kunnen meedoen. Dat niveau gaan we zaterdag in Leeuwarden voor het eerst dit seizoen zien. De afgelopen drie, vier jaar is de regiotop gelukkig al steeds serieuzer geworden. Deze wedstrijd is voor hen een goede reden om hard te trainen."

"Ook voor de overstap van de regio naar de topdivisie zou een beloftenwedstrijd als tussenstap trouwens perfect zijn. Het gat is nu vaak nog net iets te groot."

Meer te verdienen…
Maar, er staat komende winter meer op het spel voor de regiotop-dames. De eerste veertien rijdsters uit het (tussen)klassement plaatsen zich namelijk voor onder andere het NK natuurijs of het ONK natuurijs. "Een normaal peloton is met honderd dames wel vol, maar op natuurijs kan je met een grotere groep ook nog lekker doorrijden. Voor de regio-dames is dat dus een buitenkans om met de A-divisie mee te doen."

Inschrijven voor de regiotop van aanstaande zaterdag kan nog tot en met vrijdag 17:00 uur via inschrijven.schaatsen.nl. Het maximum aantal deelnemers is 99. "We laten het aan alle regiorijdsters zelf over om te kiezen of ze mee willen doen. Natuurlijk is het niet leuk om af te reizen naar Leeuwarden als je weet dat je het niveau niet hebt en in een regiowedstrijd al moeilijk meekomt, maar we gaan er vanuit dat iedereen dat inzicht heeft."

Klik hier voor meer informatie over de regiotop.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan