De marathonschaatsers gaan deze winter hardlopend van start tijdens de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee. Dat maakte competitieleider van de KNSB Willem Hut deze week aan de rijders bekend.

Speciaal voor het dertigjarig jubileum van de stichting Alternatieve Elfstedentocht wordt er voor het eerst een landstart op de Weissensee uitgevoerd. De schaatsers starten in Techendorf voor de Spar, waarna het hardloopparcours over de brug richting de feesttent loopt. Na de feesttent gaan de rijders rechtsaf richting het ijs, waar bankjes klaar staan om te wisselen van schoenen. "Het is iets uit de oude doos", zegt voorzitter van de stichting Toine Doreleijers. Hij doelt daarmee op de landstart bij de Friesche Elfstedentocht.

"We wilden het schaatsen een impuls geven en toen ontstond dit idee. Daardoor krijgt het schaatsen op een andere manier weer aandacht. Hoe is het voor de toeschouwers, de schaatsers? Soms moet je veranderen om weer iets in beweging te krijgen." Doreleijers is heel benieuwd hoe de wedstrijd zal verlopen. "Wij zullen er in ieder geval voor zorgen dat het aan onze kant in kannen en kruiken is en dan is het aan de schaatsers hoe zij er mee omgaan."

'Belachelijk', vindt Simon Schouten het idee om de Alternatieve Elfstedentocht hardlopend te starten. Hoe reageert de schaatswereld?

"Als KNSB staan we open voor initiatieven om de marathonsport te innoveren, daarom vinden we het mooi dat Stichting Weissensee dit wil uitproberen", aldus competitieleider Willem Hut. "Het idee is natuurlijk niet nieuw, het is onderdeel van de traditie van de Elfstedentocht. Hoe bijzonder is het om deze traditie in het jubileumjaar van de Alternatieve Elfstedentocht terug te laten komen? Bij de Elfstedentocht zorgt het voor een spectaculaire start van de wedstrijd, we zijn benieuwd hoe dit uitpakt op de Weissensee. Uiteraard letten we goed op veiligheid, zo moet de looproute voldoen aan een aantal voorwaarden. We zullen na de wedstrijd evalueren met betrokkenen."

De marathonschaatsers zijn sterk verdeeld in hun meningen. De rijders worden verkocht als kermisattractie, vindt Royal A-ware rijder Simon Schouten. Lisa van der Geest, winnares van de Alternatieve Elfstedentocht afgelopen seizoen, noemt het idee juist 'heel gaaf'. Ook oud-rijders reageren op het plan.