Sven Kramer is het olympisch seizoen ijzersterk begonnen. Tijdens trainingswedstrijden in Inzell dook de Fries op de 3 kilometer onder het Nederlands record. Met 3.37,45 was hij ruim sneller dan zijn eigen oude toptijd van 3.39,02, eveneens gereden in Max Eicher Arena. Daarnaast bleef Kramer slechts zeventien honderdste boven het wereldrecord van de Noor Eskil Ervik (3.37,28).

Kramer reed op de drie kilometer in het laatste paar tegen Denis Yuskov. De Rus ging lange tijd aan de leiding, tot Kramer drie ronden voor het einde gas gaf en er een 27'er uitperste en het initiatief overnam en Yuskov uiteindelijk 0,10 seconden voorbleef. Met deze tijd zette Kramer een nieuw baanrecord. Omdat de wedstrijd was aangemeld bij de ISU, is de tijd door de recordcommissie genoteerd als officieel nieuw nationaal record.   

"Ik verloor 'm nog bijna", keek Kramer terug. "Ik begon eigenlijk te rustig, waardoor ik drie ronden voor het einde moest forceren met een 27,8. Dat kon ik echter niet volhouden, waardoor ik hem ruimte gaf om nog terug te komen. Maar ach, uiteindelijk won ik ’m toch." De race gaf Kramer wel de bevestiging dat hij de afgelopen zomer naar een zeer hoog niveau is gegroeid.

Behalve Kramer imponeerde ook Kjeld Nuis in Inzell. Op de 1000 meter dook hij met 1.08,24 zeven honderdste eveneens onder zijn eigen baanrecord. Achter Nuis eindigden Hein Otterspeer en Kai Verbij respectievelijk als tweede (1.08,47) en derde (1.08,67).

"Met een baanrecord je seizoen beginnen… Dat is superlekker", reageerde Nuis met een glimlach. 'Ik heb deze zomer veel getraind met de allrounders en flink lopen te beuken. En dat nu dan al zo de snelheid erin zit, is echt heel mooi."

De 500 meter bij de mannen was een prooi voor Pavel Kulizhnikov. De wereldrecordhouder bleef met 34,95 als enige onder de 35 seconden. Dai Dai Ntab klokte 35,03 (tweede), Ronald Mulder 35,23 (derde).

Bij de vrouwen was Karolina Erbanova met 38,36 de snelste op de kortste afstand.