Tickets
Shop
Nieuws 04 okt 2017

Kramer: 'Als het plezier weg is, stop ik meteen'

Sven Kramer is al ruim tien jaar de koning van het schaatsen. De erelijst van de 31-jarige schaatser van Team LottoNL-Jumbo is ongeëvenaard. Schaatsen.nl schoof aan de vooravond van het olympische seizoen aan bij een rondetafelgesprek in Inzell. "Als de tien kilometer lukt zoals ik hem in mijn hoofd heb, rijdt er niemand harder."

Foto : Neeke Wassenbergh

Ha Sven, het schaatsseizoen staat op het punt van beginnen. Hoe sta je ervoor?
"Buiten de sleutelbeenbreuk in april heb ik een goede zomer gedraaid. De laatste vier jaar ben ik steeds iets sterker en beter geworden. Natuurlijk heb je weleens ergens last van. Iedere topsporter heeft een limiting factor. Mijn rug zal altijd een issue blijven, maar het gaat erom hoe je ermee omgaat. Natuurlijk voelt het de ene dag beter dan de andere. Ik moet er gewoon het beste van maken. Dat klinkt misschien heel negatief, maar het is zoals het is. Om eerlijk te zijn, heb ik de laatste vier jaar weinig tegenslagen gekend. Ik ben weinig ziek geweest, was vrijwel nooit geblesseerd, dus dat is positief." 

Dit seizoen staat natuurlijk in het teken van de Olympische Spelen van Pyeongchang. Je hebt weleens gezegd dat je ervan droomt om drie gouden medailles mee naar huis te nemen.  
"Natuurlijk wil ik dat. In mijn ogen is dat ook nog steeds een reëel doel. Het is me de laatste drie keer niet gelukt, maar ik ga er wederom alles aan doen om het dit keer wel voor elkaar te krijgen. De vijf en tien kilometer zijn voor mij het allerbelangrijkste. Daarnaast hebben we veel tijd en energie gestoken in de ploegenachtervolging. Of ik de 1500 meter ga rijden? Zou kunnen, maar dat hangt van een aantal factoren af. Ten eerste moet ik me ervoor plaatsen en ten tweede moet ik mezelf afvragen: wil ik hem rijden? Het blijft een lastige keuze en ik ga daar ook nog geen beslissing over nemen. Wellicht dat ik ook de mass start ga rijden, maar ook dat weet ik nog niet."

Foto : Neeke Wassenbergh

Waar hangt dat laatste vanaf?
"Van de keuze van bondscoach Geert Kuiper en de matrix. Het onderdeel vindt plaats aan het einde van de Spelen, dus qua schema zou het kunnen, maar misschien zit ik wel in de losersvlucht en ben ik er niet meer, ha." 

Je hebt nog nooit een olympisch gouden medaille op de tien kilometer gehaald. Is dat jouw belangrijkste doel dit seizoen? 
"Ja, die staat boven aan mijn lijstje. Iedereen heeft het over die afstand en het wordt enorm lastig. Natuurlijk is er op die afstand bij mij in het verleden voldoende gebeurd. Ik kan wel zeggen: ik denk daar niet meer aan, maar dan zou ik liegen. Toch denk ik dat je zulke gebeurtenissen het best kunt verwerken met zelfspot. Anders wordt het leven wel erg zwaar en gaat het hem niet worden. Daarnaast is het zo dat als ik er zelf geen grappen over maak, andere mensen dat wel doen, ha. Ik heb geen grip op wat mijn concurrenten gaan doen, maar als de tien kilometer lukt zoals ik hem in mijn hoofd heb, rijdt er niemand harder. Daar ben ik zeker van."

Noord-Korea
De Spelen vinden plaats in Zuid-Korea. Houdt de onrustige politieke situatie in Noord-Korea jullie bezig? 
"Natuurlijk krijg je het nieuws mee en wordt er in de ploeg over gesproken. Toch is dat het laatste waar ik grip op heb. Ik kan me er heel druk over maken, maar daar gaat de situatie niet door veranderen. Ik moet gewoon zorgen dat ik op mijn best ben, daar ligt op dit moment mijn focus. Vooralsnog ga ik ervan uit dat we daar gewoon heen gaan."

Maak je je er zorgen over?
"Zorg is een groot woord. Ik kan me er wel druk over maken, maar ik ga niet de Amerikaanse president Donald Trump bellen en zeggen: gast, geen gekke dingen doen hè? Het is een kwestie van afwachten wat er gebeurt. Het zou jammer zijn als het niet door kan gaan door de politieke situatie daar, maar als het echt uit de hand loopt, is er niemand die zich nog druk maakt over de Olympische Spelen. Dan vallen de Spelen natuurlijk helemaal in het niet." 

Concurrentie
Wat verwacht je dit seizoen van Jorrit Bergsma, jouw grootste concurrent op de tien kilometer en degene die je bij de Spelen van Sotsji versloeg op die afstand?
"Jorrit is gewoon een heel goede schaatser. Vorig seizoen presteerde hij erg sterk. Het niveau waar je in maart mee eindigt, ben je in oktober niet kwijt. Vaak heb je in een seizoen één of twee gasten die goed presteren van wie je het eigenlijk niet verwacht. Al die anderen komen uit de gevestigde orde. Jorrit hoort in dat laatste rijtje."

Verwacht je daarnaast veel van Peter Michael en Ted-Jan Bloemen?
"Die twee doen het natuurlijk supergoed, dus ik verwacht ook dat zij sterk zullen zijn. De mooiste afstand op de afgelopen WK Afstanden was de tien kilometer. Er is in het verleden veel kritiek op geweest, maar ik denk dat er internationaal een mooie strijd is op dit moment."

Foto : Neeke Wassenbergh

Programma
De laatste jaren heb je vaak keuzes gemaakt in je programma, zo liet je bijvoorbeeld een aantal keer een World Cup schieten.
"Ik heb inderdaad niet altijd alles gereden. Het feit dat ik durfde te kiezen, is in het verleden ook wel mijn kracht geweest, denk ik. Wat iedereen er ook van vindt. Hoe kwader iedereen wordt, hoe mooier ik het vind. Degene die klagen, zijn ook vaak de mensen die alleen die World Cupjes rijden."

Heb jij weleens het gevoel dat je je daartegen moet verdedigen?
"Ja, dat gevoel heb ik zeker. Mensen proberen mij te ontregelen, maar wat zij er ook van zeggen. Ik ga echt niet in het vliegtuig stappen om alsnog die World Cup te rijden. Het zou mooi zijn als het niet uitmaakt voor het schaatsen of ik er wel of niet bij ben, maar helaas is dat niet zo. Mijn aanwezigheid doet er soms teveel toe. Dat zou niet zo moeten zijn."

Hoe ziet jouw programma er dit seizoen uit?
"Op dit moment ga ik ervan uit dat ik alle World Cups rijd. Het is gevaarlijk om nu al te zeggen dat ik bepaalde wereldbekers oversla, want misschien voel ik me wel hartstikke goed en wil ik ze graag rijden." 

Gaan we je ook in actie zien bij de EK Afstanden?
"Dat denk ik wel. Ik vind het leuk om te racen. Ik sla soms een wedstrijd over, omdat ik denk dat het fysiek beter voor me is om niet mee te doen. Niet omdat ik het niet leuk vind."

Pyeongchang
Worden dit jouw laatste Spelen?
"Weet ik niet. Het is niet dat ik nu zeg: ‘Ik stop over één of twee jaar.’ Het gaat momenteel erg goed, ik word nog ieder jaar beter. Er is voor mij dus nog geen reden om te stoppen."

Gaat het wel of niet winnen van de tien kilometer in Zuid-Korea een rol spelen in jouw besluit om te stoppen?
"Nee. Die tien kilometer is natuurlijk erg belangrijk voor mij, maar het is niet de bepalende factor in mijn beslissing of ik wel of niet doorga. Mijn grootste drijfveer is nog altijd het plezier dat ik uit het schaatsen haal. Dat heb ik nog steeds, dus waarom zou ik stoppen? Als ik niet meer mee kan doen om de prijzen, ben ik gelijk weg. Hetzelfde weekend nog."

Jij gaat dus niet zoals Rintje Ritsma nog twee jaar door omdat je het leuk vindt?
"Nee, want als ik niet meer kan winnen, vind ik het ook niet meer leuk."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan