Het was nog maar de eerste keer in zijn leven dat Sjinkie Knegt (28) een 1000 meter won in wereldbekerverband. En dat is vrij opmerkelijk voor iemand met zijn staat van dienst. Toch had de teller van de wereldkampioen op de 500 meter na dit weekend op twee moeten staan, vertelt Knegt na afloop.

"In 2012 dacht ik dat ik de 1000 meter had gewonnen, maar toen juichte ik te vroeg. Ha, dat was ook in Dordrecht", ziet Knegt er nu wel de humor van in. De Fries bleef rustig op zijn kans wachten in de finale. In de laatste ronde zette Knegt zijn versnelling in. Eerst passeerde hij de Zuid-Koreaan Yi Ra Seo en vervolgens de Canadees Samuel Girard, al ging die laatste inhaalactie nog bijna mis. "Ik maakte een klein missertje toen ik hem inhaalde, maar gelukkig bleef ik vooraan en won ik hem. Hartstikke mooi."

Ook op de slotafstand was er nog succes voor Knegt. Op de relay veroverde hij samen met Daan Breeuwsma, Dylan Hoogerwerf en Itzhak de Laat een zilveren medaille. In de slotronde was het gat met de Canadese ploeg te groot om nog te dichten. Toch kwam Knegt nog heel dicht in de buurt van het goud. "Teleurgesteld? Ik vind het hartstikke mooi juist. We hebben weer een goede stap richting de Spelen gezet", aldus Knegt, die vorige week met de relayploeg als negende eindigde. "Dat is dus helemaal niks. Deze tweede plek is heel belangrijk."

Voor Knegt was het weekend in Dordrecht een zeer succesvolle. Na zijn twee medailles op zondag was Knegt op zaterdag ook al goed voor een zilveren plak op de 500 meter. De Fries imponeerde niet alleen in de finalerondes, maar ook tijdens de heats en voorrondes liet hij zien hoe sterk hij was. Toch belooft hij dat het de komende weken nog een stuk sneller zal gaan. "Ik ben ervan overtuigd dat ik nog veel beter kan. Ik mis nog een versnelling, vooral op de 1500 meter kan dat nog beter."

Zilveren Schulting blij met medaille, maar baalt voor roomie
Ook voor Suzanne Schulting was het weekend in Dordrecht succesvol. De twintigjarige Friezin won zilver op de 1000 meter en werd vierde op de relay. En daarmee nam ze revanche op vorige week, toen ze in Boedapest vier penalty's kreeg. "Boedapest is al uit mijn geheugen, de blijdschap overheerst nu. Ik ben heel blij met m'n medaille. Dat geeft veel zelfvertrouwen", aldus Schulting.

Foto : Huub Snoep

Hoewel het op de eerste dag in Dordrecht ook nog mis ging op de 500 meter, ging het vanaf vrijdag weer als vanouds. Schulting werd zaterdag vierde op de 1500 meter en zondag won ze zilver op de 1000 meter. Op de relay kwamen de Oranje Leeuwinnen (Schulting, Jorien ter Mors, Lara van Ruijven en Yara van Kerkhof) net tekort voor een podiumplek. "Het was een hele zware relayrit, het was lastig om een gaatje te vinden", analyseert Schulting de race.

"Natuurlijk is het een teleurstelling als je geen medaille wint, maar we mogen ontzettend trots op onszelf zijn." Vorig weekend bleef de relayploeg namelijk in de halve finale steken door een penalty; des te belangrijker was het voor de Nederlandse ploeg dat er nu wel punten werden behaald richting de Olympische Spelen. Met een vierde plek heeft Nederland weer een goede stap gezet. "We waren sterker dan vorig weekend. Ik weet niet of het door het thuispubliek kwam of door mijn eigen benen, maar het helpt zeker mee om in eigen land te rijden."

Schulting is heel blij dat ze in Dordrecht drie finales heeft gereden. Op de 1000 meter had ze echter nog wel een dubbel gevoel. Zelf won ze dan weliswaar zilver, maar haar 'roomie' Van Kerkhof miste het podium op een haar. "Ik dacht dat ze hem had, maar Yara zei meteen: 'ik weet het niet zeker'. Uiteindelijk bleek dat ze een duizendste tekort kwam voor het podium. Dat is extra jammer. Vooral omdat we van tevoren tegen elkaar zeiden: we gaan samen op het podium staan. Helaas mocht het nog niet zo zijn."

Foto : Soenar Chamid
Door Rijcko Treep - Laatste update op 11 okt 2017 om 10:47