Tickets
Shop
Nieuws 22 okt 2017

Gerwin Smit na elf jaar op herhaling

Gerwin Smit is geen schaatser. Hij is een inliner. Daarom staat het winterseizoen ook in het teken van fit blijven voor de zomer. Maar dat 'fit blijven' gaat vooralsnog wel gepaard met een mooie overwinning op ijs. Op de Amsterdamse Jaap Edenbaan pakte Smit de eerste zege van het seizoen door medevluchters Henrik van Milligen en Cas van Trierum te kloppen.

Foto : Neeke Smit

De vraag deed de wenkbrauwen van Gerwin Smit fronsen. "Wanneer ik voor het laatst heb gewonnen? Dat is op ijs maar één keer eerder gebeurd. Ik denk een jaar of twaalf terug." Het antwoord was eigenlijk nog veel opvallender dan de man uit Rouveen zelf kon vermoeden. Smit boekte inderdaad slechts één keer eerder een zege als schaatser. Dat was elf jaar geleden, in zijn tweede wedstrijd bij de Beloften. Saillant detail: ook dat was op 21 oktober, exact dezelfde datum als de wedstrijd van zaterdag in Amsterdam.

Statistieken
Die statistieken had Gerwin Smit uiteraard niet in zijn hoofd op het moment dat hij in de hoofdstad verscheen. "Ik wil niet al te veel schaatsen dit seizoen, maar Amsterdam vind ik altijd erg leuk." Smit verscheen daar redelijk vers uit het inlineseizoen. "Ik ben lang doorgegaan", erkent hij. "Heb ook de marathon van Berlijn nog meegepakt. Ik wilde nu in Amsterdam eens kijken hoe ik ervoor stond."

Dat bleek behoorlijk mee te vallen. Smit reed prima mee op het wat zachte en daardoor zware ijs, en dacht in het laatste kwart van de wedstrijd al aan het opzetten van de massasprint voor zijn snellere teamgenoot Kay Schipper. "Maar het viel opeens een beetje stil en ik kon wegrijden, kreeg vier man mee. Vervolgens pakten we eigenlijk best eenvoudig een rondje. Dat verraste me in die fase van de wedstrijd."

Krabbelen
In de finale ging het allemaal niet heel soepel, gaf Smit lachend toe. "Het werd een beetje krabbelen, maar dat krijg je als je niet gewend bent voor de winst te sprinten. Maar die anderen stonden even rechtop, en op de bel ging ik de sprint aan. Daarna kwamen ze er toch niet meer overheen, en dat was best lekker."

En dat terwijl het doel vooral alvast wat ranking punten te pakken voor als er eventueel natuurijs komt. "Want dat vind ik wel leuk." Het maakt nog maar eens duidelijk dat hij vooral een inlineskater is. "Absoluut. Daarom rijd ik ook niet meer in de Topdivisie. Daar is het niveau echt hoger. Als ik dan een goede dag heb, kan ik twintigste worden. En hier kan ik blijkbaar winnen."

Zo beleeft Gerwin Smit op zijn dertigste nog een primeur: hij mag komende week in Leeuwarden starten in het oranje leiderspak. "Geweldig. Nooit meer gedacht dat zoiets mij nog eens zou gebeuren."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan