Marathonploeg AB Vakwerk heeft zich deze winter versterkt met vijf nieuwe mannen. Onder hen de Italiaan Daniel Niero (20). Het wordt pas zijn derde seizoen als schaatser. "Dit is dé plek om mezelf te verbeteren op het ijs."

Terwijl zijn ploeggenoten in de zomer bezig waren met voorbereiden op het winterseizoen reed Niero nog mee in de grote skeelertoernooien. Tijdens de World Games in Polen won hij twee zilveren medailles en bij de Roller Games vier keer brons. "Half september was ik klaar met de Roller Games in China. Toen heb ik me een week voorbereid op de marathon van Berlijn. Die heb ik samen met Gary (Hekman, red.) gereden. Hij had het trainingskamp in Frankrijk afgerond en kwam naar Berlijn om te racen. Twee of drie dagen later was ik hier in Nederland om te trainen met het team. Dus ik ben nooit gestopt met trainen, ha. Just keep going", vertelt de Italiaan.

Stagione di rotelle ormai conclusa da qualche settimana con la maratona di Berlino. È stata una stagione molto intensa, dove è stato difficile essere preparati ad ogni evento importante: italiani, europei, world games e campionati mondiali. Comunque posso ritenermi soddisfatto dei risultati che ho ottenuto al mio secondo anno nella categoria senior: Italiani: 2 ori, 2 argenti Europei: 1 oro, 2 argenti, 1 bronzo World games: 2 argenti Campionati mondiali: 4 bronzi Ringrazio la mia famiglia, il mio allenatore Francesco dal corso, l'aeronautica militare e il mio sponsor bont. Adesso a tutta sul ghiaccio🔥 #medals #goodseason #ehysmile #smiling #bont #speedskating #inline #workhard #hardtrainings #hardwaytosuccess #keepsmiling #keepworking #nopainnogain

Een bericht gedeeld door Niero Daniel (@nierodaniel) op

Op wieltjes gaat het heel goed, maar de skeeleraar heeft ook die ene droom: de Olympische Spelen. Dus bond hij drie jaar geleden voor het eerst de ijzers onder. "In mijn eerste seizoen was ik vooral bezig met begrijpen hoe ik moet schaatsen. Hoe zet je je voeten neer op het ijs? Dat was in Groningen. Vorig jaar zat ik bij Spindl Speed Skating en deed ik voor het eerst mee met de marathon. Nu hoop ik mezelf te overtreffen bij AB Vakwerk. Naast wedstrijden op kunstijs wil ik dit seizoen ook proberen om op de Weissensee te rijden, want ik heb nog nooit op natuurijs geschaatst."

Wat betreft de KPN Marathon Cup spreekt Niero voorzichtige ambities uit. Bij de Beloften won hij vorig seizoen een wedstrijd in Thialf. De week erop mocht hij eenmalig doorstromen naar de Topdivisie. De Italiaan werd pardoes derde, achter zijn eveneens nieuwe teamgenoot Frank Vreugdenhil en Bob de Vries. Dankzij een nieuwe regel van de KNSB mogen ploegen uit de Topdivisie een opleidingsteam opstellen. De negen heren van AB Vakwerk rijden straks samen rond. "Misschien kan ik dit keer wat marathonwedstrijden winnen. Ik weet dat het moeilijk is in de A-groep maar in Haarlem stond ik aan de start met de gedachte 'ik hoop dat ik de finish haal' en toen eindigde ik op het podium. Dus het kan altijd gebeuren. En natuurlijk zal ik ook het team helpen."

Leren van de besten
Naast de marathon zal Niero zich tevens richten op de langebaan. "In Inzell heb ik het seizoen in februari afgesloten met een persoonlijk record op de 5 kilometer van 6.36,77. Dit jaar wil ik mijn 1500 meter en 5 kilometer verder verbeteren. En mee doen met de mass start."

Hoe is de man uit Scaltenigo, een plaats met zo’n 3000 inwoners in de buurt van Venetië, eigenlijk terecht gekomen bij AB Vakwerk? "Onze coach Roy (Boeve, red.) is ook manager van Team Bont, mijn inlineploeg. Hij heeft mij opgenomen in de groep voor de winter. En daar ben ik blij mee. Ik hoop dat ik mooie resultaten kan neerzetten, ook voor hem. Drie jaar geleden ben ik naar Nederland gekomen omdat dit de plek is om mezelf te verbeteren op het ijs. Schaatsen is hier heel belangrijk, het is volgens mij de tweede of derde sport van het land. Ik heb altijd gehoord dat de Nederlanders heel sterk zijn dus ik dacht 'ik wil leren schaatsen van de besten'. Daarom ben ik hier heen gekomen."

Hoewel de 20-jarige huis en haard verlaat om in ons land te schaatsen, is Italië nooit echt ver weg. Sinds dit jaar woont hij samen met de zusjes Giulia en Francesca Lollobridiga. "Zij hebben een appartement in Heerenveen. Het is niet zo groot, maar wel heel cool. Wie kookt het vaakst? We wisselen het een beetje af", zegt hij lachend.

Zaterdag 21 oktober wordt de eerste KPN Marathon Cup verreden op de Jaap Edenbaan in Amsterdam.

Door Anjuli Veltman - Laatste update op 12 okt 2017 om 11:16