Tickets
Shop
Nieuws 11 nov 2017

Zilver voor Knegt op 1500 meter in Shanghai

Sjinkie Knegt heeft zilver veroverd op de 1500 meter bij de derde World Cup in Shanghai. De Fries moest in de finale alleen de Zuid-Koreaan Hwang Dae-heon voor zich dulden. Knegt ging als derde de laatste ronde in en passeerde vlak voor de meet nog de Zuid-Koreaan Kim Do-kyoum.

Foto : Soenar Chamid

"Het was een tactisch goede race en moeilijk met die drie sterke Koreanen", zegt Knegt na afloop. "Ik heb de juiste beslissing genomen door met 4,5 ronden voor het einde op kop te gaan rijden. Ik dacht dat iemand nog wel wat zou proberen en dat gebeurde ook. De laatste bocht ging ik iets te wijd in waardoor Hwang binnendoor kon. Ik ben wel tevreden."

Knegt maakt met zijn zilveren wereldbekermedaille zijn toernooi in China nog enigszins goed, want op de 500 meter en de 1000 meter werd hij door straffen voortijdig uitgeschakeld. Met de aflossingsploeg plaatste Knegt zich ook al niet voor de halve finales van de aflossing. "Het is natuurlijk balen dat die twee afstanden en de relay niet goed gaan, maar het hoort ook bij de sport."

Op de 500 meter ging Knegt in de blokken, 'dat mag niet, eigen schuld', maar over zijn straf op de 1000 meter heeft hij zijn twijfels. "Ik wilde opschuiven van plek 3 naar 2 en terwijl ik dat deed, kreeg ik een duw in mijn rug. Daardoor kwam ik te hard op de nummer 1 en vielen wij en de rest uiteindelijk ook." De rit werd herstart, maar zonder Knegt die de baan moest verlaten.

B-finale
Itzhak de Laat kwam in de B-finale van de 1500 meter in actie. In het begin van de race snelde hij met een mooie actie buitenom naar voren, maar het lukte niet om die positie vast te houden. De Laat eindigde als vijfde, wat goed is voor een elfde plek in het eindklassement.

Yara van Kerkhof kwam in de halve finale van de 1500 meter niet verder dan de zesde plaats. Suzanne Schulting kwam met een buikschuiver als derde over de meet en kwalificeerde zich voor de B-finale. In die finale wist ze een aanval van de Australische Deanne Lockett af te slaan en de koppositie te behouden tot aan de finish. De winst in de B-finale leverde haar een zevende plek op in het eindklassement.

500 meter
Schulting en Van Kerkhof zaten in de kwartfinale van de 500 meter in dezelfde rit. Beide dames ging onderuit: in de voorlaatste ronde gleed Schulting in de bocht naar het ijs en Van Kerkhof kwam op het laatste rechte eind ten val. De Chinese Yize Zang ging ook de boarding in, had behoorlijk pijn aan haar rug en moest per brancard het ijs verlaten. Nadat zij was afgevoerd, kwam er een herstart van de rit. Dit keer finishte Schulting als tweede en ging zodoende door naar de halve finale. Van Kerkhof werd derde en redde het niet. In de halve finale liep Schulting tegen een straf op. Bij Lara van Ruijven gebeurde dat in haar kwartfinale.

Bij de heren kwam alleen Dylan Hoogerwerf in actie op de 500 meter. Hij haalde met gemak de halve finale, maar ging in die race onderuit. Omdat er slechts vier rijders meededen, mocht hij toch uitkomen in de B-finale. Daarin probeerde Hoogerwerf buitenom te gaan om de leiding te pakken maar slaagde daar net niet in. Hij werd tweede en daarmee zesde in het eindklassement.

Geen kant op
De relaydames begonnen voortvarend en pakten in de halve finale meteen de leiding. De koppositie hielden ze vast tot 12 ronden voor het einde, waarna Canada een paar ronden overnam. Met een goede wissel werd de orde hersteld maar met nog zeven ronden te gaan, kwam Rianne de Vries in de knoei met de Canadese Kasandra Bradette. Ze week uit naar buiten en daarmee waren de kansen voor Nederland verkeken. Na de finish oordeelden de videoscheidsrechters dat die actie een straf opleverde voor de ploeg. Daardoor rijden ook de dames geen aflossingsfinale op zondag.

"Heel jammer", aldus een balende De Vries. Ze maakte haar rentree op wereldbekerniveau na haar enkelbreuk. "Ben ik eindelijk terug en dan dit. Naar mijn idee heb ik niemand gehinderd, maar het is een beslissing van de scheidsrechters. Die had ook de andere kant op kunnen vallen."

Op het moment dat De Vries de bocht instuurde, zag ze Bradette niet aan komen. "Voor mijn gevoel kon ik geen kant op. Ik heb natuurlijk minder wedstrijdritme dus dan stuur je minder makkelijk weer weg of stap je minder snel over van links op rechts. De relay ging goed, dan is het heel zuur dat een foutje van mij zo bestraft wordt. Ik had dit weekend graag anders willen afsluiten."

Nu zit er niks anders op dan een dag rust nemen en de knop om naar de vierde en laatste World Cup in Seoul. "Deze week heb ik wel weer een stap gemaakt. Ik kan bij de rest in de buurt blijven. We hebben de relay al geanalyseerd en met de verbeterpunten kunnen we aan de slag. In Seoel moet er een betere race worden neer gezet."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan