Tickets
Shop
Nieuws 25 nov 2017

Winst Sjoerd Huisman Bokaal emotioneert Ingmar Berga

De grimas op zijn gezicht sprak boekdelen, Ingmar Berga ging tot op de bodem en verder om Mats Stoltenborg niet uit het oog te verliezen. De vasthoudendheid van de routinier werd beloond. Met een spectaculaire inhaalrace pakte Berga de winst in de zesde race van de KPN Marathon Cup, voor Stoltenborg en diens ploeggenoot Robert Post.

Foto : Glenn Wassenbergh

De vele fans in Hoorn kregen weer eens waar voor hun geld. Altijd is de ontknoping op het ijs van De Westfries spectaculair, en dat was deze keer niet anders. Liefst vijftien man dubbelde het peloton en dat was de opmaat tot een zinderende finale. Daarin reed Mats Stoltenborg weg bij zijn medevluchters, en hij kreeg Ingmar Berga mee.

"Ik zat in de buurt van Stoltenborg en wist dat hij iets ging proberen", verklaarde Berga. "Hij reed redelijk hard weg, maar ik kon met hem mee. Heb ook gewoon kunnen overnemen. Niet overnemen was geen optie. Als je niet durft te verliezen, win je ook nooit. En het was nodig om weg te kunnen blijven."

Gevlogen
Maar Berga wist ook dat Stoltenborg niet netjes met hem naar de streep zou rijden. De Hoofddorper kwam hard onderdoor en was meteen weg. "Ik dacht echt even dat hij gevlogen was", verzuchtte Berga, die wel vol bleef doorrijden. "Ik wilde bij hem in de buurt blijven, ook al kostte dat ontzettend veel moeite. Het was met hangen en wurgen, maar ik wilde niet opgeven." Terecht, bleek al snel. "Met nog twee ronden te gaan zag ik hem breken. Hij viel stil en ik voelde dat ik hem in de sprint kon hebben."

Precies dat gebeurde. Berga sloop weer naar Stoltenborg en ging er meteen langs, op weg naar de negentiende overwinning in zijn loopbaan en de eerste op kunstijs sinds november 2015. De euforie van Berga stond haaks op de gemoedstoestand van Stoltenborg, die dacht op weg te zijn naar zijn tweede zege op rij. "Ik ben zwaar teleurgesteld’’, bekende hij. "Vorige week winnen, vandaag een nieuwe kans die ik dacht behoorlijk goed te pakken. Ik had Berga echt los en dacht dat ik deze ook ging pakken. Hard doorrijden is toch mijn specialiteit. Maar wat er de laatste twee ronden gebeurde, ik weet het niet. Ik viel stil."

Foto : Glenn Wassenbergh

En Stoltenborg besefte heel goed wat daarvan de gevolgen zouden zijn. "Ik heb twee jaar met Berga in een ploeg gereden, weet wat hij kan. Als hij in de positie zit om te winnen, doet hij dat bijna altijd. Jammer. Mijn vorm is gewoon heel goed. Gelukkig heb ik daardoor al één zege binnen, maar ik had deze ook graag gepakt."

Emoties
Berga koesterde niet alleen de dagzege, maar ook het winnen van de Sjoerd Huisman Bokaal. Dat emotioneerde de Drent, die in tranen was op het moment dat de naam van de veel te vroeg overleden schaatsheld viel. "Hij was één van mijn beste vrienden. Al vanaf ons twaalfde jaar trokken we samen op. We hebben nooit samen in één ploeg geschaatst, maar kwamen elkaar altijd tegen bij het inlineskaten. Sjoerd is zelfs nog op vakantie geweest bij ons in Italië. En steeds als we het over hem hebben, heb ik het daar moeilijk mee. Dat ik deze prijs nu mag winnen, is voor mij echt heel speciaal."

Voor de mannen van AB Vakwerk verliep de finale teleurstellend. Frank Vreugdenhil, Daniel Niero en Bart Mol zaten mee in de kopgroep maar konden hun slag niet slaan. "Het was jammer dat Bart viel met nog vier ronden te gaan, hij had nog wat mooi werk kunnen verrichten", vertelde Vreugdenhil na afloop. "Op het moment dat Stoltenborg en Berga ervandoor gingen, hadden we meteen een mannetje erbij moeten hebben maar we misten de slag. Dan rijd je achter de feiten aan en dat kost kracht. Ik was zelf niet goed genoeg vandaag om echt het verschil te maken."

"Gary zat niet mee in de kopgroep, maar qua aantal was het verder prima. Dan moet je wel scherp zijn. Als je de scherpte mist, verlies je zo'n wedstrijd. Dat is ook koers, het loopt niet altijd zoals je het zelf in gedachten. Het is zonde maar vooruit kijken en op naar de volgende marathon."

Bekijk hier de volledige uitslag.

Ingmar Berga en Iris van der Stelt met de Sjoerd Huisman Bokaal | Foto : Neeke Smit

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan