Een opluchting? Nee, schudt Pavel Kulizhnikov na zijn imposante tijd op de 1000 meter. De Rus had zojuist een wereldrecord op een laaglandbaan gereden. Maar zijn 1.07,97 verbaasde hem niet.

"Totaal niet, ik ben in goede vorm", zei Kulizhnikov in de catacomben van Thialf. Toch was het de vraag hoe Kulizhnikov zondag voor de dag zou komen op de 1000 meter. Op beide 500 meters viel de 23-jarige sprinter behoorlijk tegen. Bij de eerste 500 meter eindigde hij als zesde, bij de tweede 500 meter kwam hij niet verder dan plek achttien.

Maar daar is een reden voor. Kulizhnikov kampte met een liesblessure, waardoor hij de afgelopen drie weken niet heeft kunnen trainen. Een explosieve start kost hem daardoor nog te veel moeite. "Het probleem zit hem bij de aanzet, bij de eerste meters", vervolgt Kulizhnikov. "Bij de 1000 meter heb ik daar minder last van. Ik ga ervan uit dat ik de komende weken betere 500 meters rijd."

Voor Kulizhnikov was het sowieso zijn eerste internationale wedstrijd sinds 9 december 2016. Dat was ook de World Cup in Heerenveen. Naast fysieke problemen kreeg Kulizhnikov mentaal te kampen met de meldonium-beschuldingen waarvan hij later werd vrijgesproken. Die situatie zorgde volgens de sprinter voor onrust en mentale problemen. Het betekende dat hij de rest van het seizoen oversloeg. Nu lijkt hij dus weer terug te zijn aan de top, maar zo ziet hij het zelf niet. "Of ik opgelucht ben? Nee, ik weet dat ik dit kan." 

Zijn 1000 meter in Thialf was tevens goed voor een baanrecord. Over een paar weken zijn de World Cups in Calgary en Salt Lake City, dus lijkt een (echt) wereldrecord voor het grijpen. Maar daar is hij niet mee bezig. Zijn hoofddoel is goud op de Olympische Spelen. "Ik heb nog nooit op de Spelen gestaan, dus dat is een speciaal moment. Ik wil daar heel graag winnen. Ik ben in goede vorm en ga er alles aan doen om daar te pieken."

Door Rijcko Treep - Laatste update op 16 nov 2017 om 18:56