Tickets
Shop
Nieuws 27 nov 2017

Vier schaatsers maken kans op Sportman van het Jaar

Sven Kramer, Kjeld Nuis, Jan Smeekens en Sjinkie Knegt maken allemaal nog kans om Sportman van het Jaar te worden. Dat heeft het NOC*NSF zondag bekendgemaakt. De sportkoepel stuurde een shortlist de wereld in met alle elf de genomineerden. Bij de vrouwen maakt Ireen Wüst kans op de titel 'Sportvrouw van het Jaar'.

Foto : Soenar Chamid

Kramer werd het afgelopen seizoen Europees en wereldkampioen allround. Bovendien won de Fries de wereldtitel op de 5.000 en 10.000 meter bij de WK Afstanden in Gangneung. Kjeld Nuis won bij dat toernooi goud op de 1000 en 1500 meter, terwijl ploeggenoot Jan Smeekens de 500 meter won. Sjinkie Knegt won bij het WK Shorttrack in Rotterdam goud op de 500 meter. Opvallend is dat Kai Verbij, de Europees en wereldkampioen sprint, niet in de lijst is opgenomen. 

Bij de vrouwen maakt Ireen Wüst kans op de titel 'Sportvrouw van het Jaar'. De schaatsster van Team Justlease.nl won het afgelopen seizoen net als Kramer de Europese en wereldtitel allround. Ook pakte zij bij de WK Afstanden goud op de 3000 meter. Bij de 'Sportploeg van het Jaar' maken er ook drie schaatsploegen kans op de prijs. De shorttrackrelayploeg (mannen), de achtervolgingsploegen (mannen en vrouwen) wonnen namelijk goud op het WK.

Tot slot maken Gerard van Velde (Team Plantina), Rutger Tijssen (Team Justlease.nl), Jac Orie (Team LottoNL-Jumbo) en Jeroen Otter (bondscoach shorttrackers) kans op de prijs 'Coach van het Jaar'. 

Dit jaar wordt er voor het eerst de zogenaamde ‘shortlist’ gepubliceerd. Deze lijst maken NOC*NSF en NOS elk jaar, in samenspraak met de jury, uit het overzicht van alle sportprestaties van het afgelopen verkiezingsjaar. Hieruit kiest de vakjury de nominaties die op 3 december bekend worden gemaakt.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan