Tickets
Shop
Nieuws 18 nov 2017

Van der Weijden rijdt zich op mass start in de kijker voor PyeongChang

Annouk van der Weijden heeft zich tijdens de mass start op de Kennemer Kunstijsbaan in Haarlem nadrukkelijk in de kijker gereden voor een plaatsje op dit onderdeel straks in februari bij de Olympische Spelen in PyeongChang. Ze won de derde en laatste mass startcompetitiewedstrijd afgetekend. Bij de heren ging de winst naar Crispijn Ariëns. Janneke Ensing en Robert Post legden beslag op de eindklassement van de competitie.

Foto : Neeke Smit

Hoewel Irene Schouten en Janneke Ensing vorige week bij de ISU World Cup in Heerenveen bij de dames de massastart reden, heeft Annouk van der Weijden mass start deelname aan de Winterspelen nog niet uit haar hoofd gezet. "Eén plek voor de mass start lijkt zeker", meent ze, daarmee doelend op Irene Schouten. "Maar de invulling van plek twee in PyeongChang zal zeker discussie gaan opleveren. Het enige dat ik dan kan doen is laten zien dat ik één van de kandidaten ben, en dat heb ik in Haarlem gedaan."

Van der Weijden won de mass start in Haarlem overtuigend. 500 meter voor de finish koos ze met een flinke demarrage het hazenpad en werd niet meer teruggepakt. "Ik ga me nu concentreren op de drie en vijf kilometer. Hoop me tijdens het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) op die afstanden te plaatsen voor de Spelen, dan maak ik de keuze voor bondscoach Geert Kuiper makkelijk", aldus de Team Plantina-rijdster met een glimlach. Van der Weijden was tijdens het WK Afstanden in Gangneung afgelopen februari reserve op de mass start.

Bij de heren ging de winst in de slotwedstrijd van de competitie naar Crispijn Ariëns. In de sprint bleef hij Robert Post en Gary Hekman de baas. Het was een pittige koers, waarin meerdere rijders kans hadden op de winst. "Zo'n wedstrijd als vanavond bewijst maar weer hoe moeilijk zo'n mass startwedstrijd is. Mannen van Clafis en AB Vakwerk proberen hun kopmannen (Stroetinga en Hekman, red.) in een kansrijke positie te krijgen, maar dan profiteren anderen daarvan (Ariëns en Post, red.)", analyseerde bondscoach Geert Kuiper de herenwedstrijd. "Het geeft aan hoe onvoorspelbaar de mass start kan zijn. En hoe moeilijk het is om te beoordelen wie de besten zijn." En dus wie Kuiper straks moet gaan kiezen voor de Spelen. Een en ander zal ook afhangen wie zich straks tijdens het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) eind december weten te plaatsen voor PyeongChang.

Bekijk hier de volledige uitslag.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan