Tickets
Shop
Nieuws 05 nov 2017

Twee truien en zege voor Joeri Klous: 'Dat is mooi meegenomen'

Zonder op of om te kijken ging Joeri Klous soeverein naar de winst af bij de marathon voor beloften. De 21-jarige rijder van Port of Amsterdam was Jan Korenberg en Jos de Vos in de sprint van de viertallige kopgroep te snel af.

Foto : Neeke Smit

“Dit had ik echt niet verwacht”, aldus Klous na afloop van de race. “Dit is niet mijn favoriete ijs, ik ben meer van het werkijs wat in Amsterdam ligt. Maar ik ben er niet minder blij om hoor”, glunderde de jongeling, die op het podium ook nog eens twee truien in ontvangst mocht nemen: de oranje leiderstrui en en de witte trui voor beste jongere. "Ik wist het niet, maar dit is helemaal mooi meegenomen!"

Het viertal (Klous, Korenberg, De Vos en Danny Stam) had met nog een kwart koers te gaan het peloton gedubbeld en maakte er, nadat het peloton op zes ronden van het einde had afgesprint, een leuke finale van. Twee rondjes lang keken de vier elkaar aan. Niemand durfde het initiatief te nemen en zo leek het meer op een surplace. Maar op 600 meter voor de meet stak Klous de vlam in de pan. Hij sloeg een gat van twintig meter en gaf die voorsprong niet meer uit handen.

“Zo’n surplace was wel even lekker. Ik probeerde niet meteen mijn krachten te verspillen om zo mijn eigen graf te graven. Ik wist ook niet of Jos een goede sprint had, dus ik durfde niet te vroeg aan te gaan. Op een gegeven moment zag ik Jos wat terugzakken om een aanval voor te bereiden en toen ben ik volle bak gegaan. Ik heb niet meer nagedacht en heb vanaf toen ook niet meer achterom gekeken”, aldus Klous, die geen idee had hoe groot zijn voorsprong was.

Jos de Vos: 'Kwam in finale net wat kracht tekort'
Hoewel Klous de dagzege greep, was Jos de Vos misschien wel de strijdlustigste rijder van de dag. De rijder van Team Justlease.nl maakte eerder in de race deel uit van een vluchtgroep van drie en probeerde het, toen het trio werd teruggepakt, alleen. Achteraf zei De Vos dat hij spijt had dat hij die aanval in z’n eentje had ingezet. “Dat heeft me achteraf gezien te veel kracht gekost. Kracht die ik in de laatste rondjes tekort kwam om Klous terug te pakken.”

Om te vervolgen: “Ik probeer elk jaar als het uitkomt een paar marathons mee te pakken. Omdat ik me niet geplaatst heb voor de World Cup-wedstrijden was er ruimte om een andere trainingsvorm in te passen. Ik had graag in de Topdivisie willen rijden, maar die was vol. Ik wilde zo aanvallend mogelijk rijden en dat is aardig gelukt.  Training geslaagd, zou ik zeggen. Of ik volgende week weer van de partij ben? Misschien. Eerst even kijken hoe mijn lichaam op deze wedstrijd reageert.”

Voor Klous, die in Amsterdam zesde werd en in Leeuwarden negende, is het een voor- en nadeel dat hij in de leiderstrui rijdt. "Mensen houden je toch in de gaten, maar aan de andere kant geeft het ook wel een lekker gevoel om de leider te zijn van het klassement. Of ik hem wil verdedigen? Dat is niet het eerste doel. Ik ga voor meer dagoverwinningen. Daarna zien we wel hoe ik ervoor sta."

Voor meer informatie over de KPN Marathon Cup 3 kun je hier terecht.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan