Tickets
Shop
Nieuws 26 nov 2017

Tsiba na teleurstellende Tallinn Trophy: 'Je wordt er alleen maar sterker van'

Voor Michel Tsiba was zijn allereerste wedstrijd in de ISU Challenger Series er niet een om over naar huis te schrijven, zo vertelt de 19-jarige kunstrijder na afloop van het toernooi in Estland. "Ik ben een beetje teleurgesteld in mezelf dat ik niet heb gedaan wat ik kan."

Foto : Soenar Chamid

Voor Tsiba begon de Tallinn Trophy afgelopen donderdag met een korte kür, en die ging zoals hij het zelf uitdrukt 'niet zoals gewenst'. "Het is een kür met een moeilijkheidsgraad die voor mij goed te doen is, zonder teveel risico's. Een kür die ik clean moet kunnen rijden en waarvan ik alle elementen moet kunnen doen."

Toch ging het al in de beginfase van zijn korte kür mis. Na een driedubbele rittberger stapte Tsiba verkeerd uit bij de landing. "Ik kwam iets te hard in de sprong waardoor ik hem niet kon houden. Ik hoor dan op rechts te landen, maar ik ben met mijn linkerbeen uitgestapt. Dat is een fout. Zoiets kan natuurlijk gebeuren. Je krijgt punten in de min, maar je pakt wel gewoon basispunten."

Het is daarna normaal gesproken zaak om de fout zo snel mogelijk te vergeten en het programma op te pakken, legt Tsiba uit. "Je moet denken: er is niks meer aan te doen en nu moet je omschakelen, maar dat heb ik dus niet gedaan." Een reeks gemiste elementen volgde. "Het ging bergafwaarts. Ik zou het een catastrofe kunnen noemen. Je zit dan achteraf te wachten op je punten en denkt: wat heb je hier nou weer neergezet? Hoe kun je nou zoiets vertonen?"

Met een vierentwintigste notering en een puntentotaal van 37,51 moest Tsiba zich opmaken voor de vrije kür van vrijdag. "Dat was lastig. Normaal heb je zo'n revanchegevoel, maar dat was nu minder. Met een goede klassering mag je in een latere groep de lange kür rijden. Je score is dan sowieso beter, dat is nou eenmaal het politieke stukje bij het kunstrijden, dat hoort erbij."

Werk aan de winkel
Desondanks reed Tsiba naar een score van 90,67, waarmee hij op de vrije kür als tweeëntwintigste eindigde. "Dat is acceptabel en een betere prestatie dan een dag eerder. Ik heb me herpakt, maar er is nog werk aan de winkel", luidt het strijdlustig.

Voor dit jaar zitten de toernooien erop voor Tsiba, hij verschijnt in januari weer op het ijs voor zijn volgende wedstrijd. Of de prestaties in Tallinn hem doen twijfelen? Welnee! "Ik voel me zeker, nu nog steeds. Het is natuurlijk wel een beetje zuur, maar ik weet dat ik goed getraind ben. Dit hoort natuurlijk ook bij de sport. Als je hier al een tegenslag van krijgt, kan je geen topsporter worden."

"Ik zie het maar als een deel van de training. Nu ga je kijken: wat is er gebeurd? Je ontwikkelt je persoonlijk om zoiets voortaan te voorkomen. Je wordt er alleen maar sterker van."

Klik hier voor de volledige uitslagen van de Tallinn Trophy.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan