Irene Schouten en Francesca Lollobrigida waren de 'smaakmakers' van de derde KPN Marathon Cup bij de dames. De één zette geen stap zonder de ander. Schouten ging zeker acht keer aan de haal, maar Lollobrigida bleef plakken. Pas in de eindsprint schudde de Noord-Hollandse de Italiaanse van zich af. Na Schouten eindigde de verrassend sterke Annouk van der Weijden als tweede en Iris van der Stelt als derde. Lollobrigida moest genoegen nemen met de zesde plaats.

Op de vraag of het niet frustrerend was dat Lollobrigida haar geen centimeter ruimte gaf, was Schouten duidelijk: ”Ja, maar je weet het eigenlijk al van tevoren.” Om eraan toe te voegen: “Maar ze finishte ook achter me. Dus dan is het minder erg. Ik ben ook heel blij dat ik deze wedstrijd heb gewonnen, want voorlopig rijd ik geen marathons meer. Volgend weekend doe ik mee aan de World Cup in Heerenveen, daarna ga ik naar Stavanger en vervolgens naar Calgary.”

Schouten benadrukte na afloop dat ze er vooral een mooie wedstrijd van wilde maken, want daar ontbreekt het bij de dames in haar ogen nog wel eens aan. ”Er zijn maar een handjevol rijders met een heel hoog niveau. Het verschil met de rest is groot. Sommigen rijdsters trainen maar twee keer in de week of hebben er een baan bij. Dat is niet anders, maar daardoor zijn de wedstrijden bij de dames ook veel minder aantrekkelijk dan die bij de heren. Je hoort de mannen na afloop van een wedstrijd vaak ook heel enthousiast vertellen wat er allemaal gebeurde, dat hebben wij bij de dames jammer genoeg niet.”

Schouten was aan dat laatste zelf ook schuldig. Doordat ze continu gevolgd werd door Lollobrigida ging ze op een gegeven moment maar helemaal achteraan rijden. ”Maar dan zaten we met z’n tweeën helemaal achteraan en gebeurde er vooraan niets. Dan zoek je de kop maar weer op.”

Lollobrigida bevestigde dat de hele race “the two of us” was. ”Irene speelde met mij”, bekent ze na afloop. Ook de Italiaanse rijdt de komende weken geen marathonwedstrijden. ”Bij de World Cup in Heerenveen rijd ik in ieder geval de 3 kilometer, de mass start en de Ploegenachtervolging. De 1500 meter zeer waarschijnlijk, want die valt op dezelfde dag als de mass start. Of ik zaterdag dan nog een marathon ga rijden? Nee, denk niet dat dat van onze trainer Marchetto mag.”

Van der Weijden: 'Een heel lekker gevoel'
Voor Annouk van der Weijden was de tweede plek een complete verrassing. Nooit had ze gedacht dat ze mee kon gaan doen om de overwinning. De rijdster van Team Plantina, vooral actief op de langebaan, reed haar eerste marathon van het seizoen ‘als training’. “Mijn doel was om hem uit te rijden”, aldus een trotse Van der Weijden na afloop.

Foto : Neeke Smit

“Op een gegeven moment zag ik dat er nog 47 rondjes gereden moesten worden. Pfoe, dat is nog een heel eind, dacht ik.” Van der Weijden bleef alert rijden en lette vooral op Carien Kleibeuker en Janneke Ensing, de vrouwen die nog weleens in de kopgroep terechtkomen. Zij kregen echter geen enkele ruimte van het peloton, waardoor Van der Weijden kon herstellen. “Tja, en als de eindstreep in zicht komt, kun je toch nog wat energie uit het reservepotje halen”, lacht ze.

Van der Weijden wilde zich aanvankelijk niet mengen met het gevecht om de sprintposities, maar ze zat achter de sterke Lollobrigida. “Ik dacht: ik ga mee en dan zie ik het wel.” Lollo maakte vervolgens een misser en daardoor schoof Van der Weijden op naar de voorste posities. Irene Schouten was niet meer in te halen, maar de rijdster van Team Plantina hield de rest van het peloton knap achter zich. “Dit had ik echt niet verwacht. Dit voelt heel lekker, zeker na vorige week”, doelt ze op haar teleurstellend verlopen NK Afstanden vorige week.

Daar wist Van der Weijden zich niet te plaatsen voor de eerste vier World Cups. Zowel op de 3000, 5000 meter en de mass start kon ze geen potten breken. “Het kost mij nog te veel moeite om snelheid te maken, maar ik heb er wel voor gevochten. Helaas was ik niet goed genoeg. Dat is heel erg balen. Maar deze tweede plek is een bevestiging dat ik fysiek en conditioneel niet achterloop.”

Of ze door deze prestatie nu meer marathons gaat rijden? “Misschien als het uitkomt. Maar dat bekijk ik per keer.” Zondag reist ze alweer naar Inzell voor een trainingskamp met ‘jonkies’ van het RTC. Haar hoofddoel is nog altijd de Olympische Spelen. “Ik ben gebrand om op het OKT te knallen. Maar ik loop zo eerst nog even naar Geert Kuiper toe”, doelend op de bondscoach die haar niet selecteerde voor de mass start World Cups.

Voor meer informatie over de KPN Marathon Cup 3 kun je hier terecht.

Door Huub Snoep - Laatste update op 06 nov 2017 om 23:56