Jutta Leerdam is bij de start van het juniorenseizoen uit de startblokken geschoten. Het 18-jarige talent won bij de eerste World Cup in het Duitse Inzell liefst drie individuele gouden medailles. Als klap op de vuurpijl kwam daar ook nog een gouden plak op de teamsprint bij. Schaatsen.nl belde Jutta na deze honderd procent score op.

"Dit ging wel lekker", jubelde een dolblije Jutta na afloop van haar laatste race in gesprek met schaatsen.nl. "Ik wist dat ik beter zou zijn dan een aantal weken geleden bij de NK Afstanden, maar zoveel progressie had ik ook weer niet verwacht." 

Jutta schreef op de eerste dag van de wereldbeker de 1000 meter op haar naam. Met een tijd van 1.17,02 bleef ze haar landgenotes Joy Beune (1.17,19) en Elisa Dul (1.18,59) voor. Zondag was de 18-jarige Westlandse opnieuw op dreef. In de Max Aicher Arena won Jutta eerst de 500 meter. Op de kortste sprintafstand finishte ze met een tijd van 39,15 voor de Nederlandse Femke Beuling (39,36) en de Japanse Kurumi Inagawa (39,44).

Een paar uur later maakte ze het feest compleet door er ook op de 1500 meter met een gouden plak vandoor te gaan. Jutta klokte een tijd voor het eerst onder de twee minuten (1.58,21) en troefde daarmee Dul (2.00,00) en de Russische Karina Akhmetova (2.01,92) af.  

Shake it 🥈🥇🔔 #metjekoebel #juniorworldcup #1500m #teamorange #wekunneneenboerderijbeginnen @elisadulx @juttaleerdam

Een bericht gedeeld door Jetske Wiersma (@jetskewiersma) op

Efficiënter
"Het waren drie heel goede races, maar nog zeker niet perfect", blikte Jutta terug op haar successen op de individuele afstanden. "Het is natuurlijk top om drie persoonlijke records (PR's) en een baanrecord te rijden, maar er zaten in een paar ritten wel wat missertjes. Het kan dus allemaal nog beter. Dat is een positieve gedachte." 

Op de vraag of Jutta een verklaring heeft voor haar goede optreden in Inzell is ze duidelijk. "Ik ben ten opzichte van vorig jaar technisch weer een stuk beter gaan schaatsen. Daardoor ga ik sneller en efficiënter over het ijs. Daarnaast ben ik betere bochten gaan rijden, iets wat je terugziet in alle afstanden, en kan ik het conditioneel ook volhouden." 

Gedreven
Dat Jutta zo vroeg in het seizoen al in vorm is, wil niet zeggen dat ze het nu rustiger aan gaat doen. "Dat ik bij de eerste World Cup al zo goed presteer, is mooi, maar uiteindelijk moet het in maart bij de WK Allround voor junioren allemaal gebeuren. Daar wil ik pieken en er alles aan doen om mijn wereldtitel te prolongeren."

Ze vervolgt: "Ik heb ook nooit gedacht: ik ben wereldkampioen geworden, dus ik ben er. Nee, absoluut niet. Ik ben iemand die heel gedreven is, doe op de trainingen vaak meer dan ik eigenlijk zou moeten doen, ha. De coaches moeten mij eerder remmen dan aansporen, maar dat is nou eenmaal hoe ik ben. Ik wil er iedere dag alles aan doen om beter te worden, want in mijn ogen is er op alle vlakken, maar vooral op technisch gebied, nog genoeg ruimte voor verbetering."

Foto : Nol Terwindt

Wereldrecord
Naast haar drie individuele medailles boekte Jutta ook in teamverband succes. Samen met haar landgenoten Beune en Beuling won ze zaterdag de teamsprint in een nieuw wereldrecord: 1.28,40. "Dat was echt een waanzinnige race", keek Jutta een dag later terug. "Ik reed zelfs een rondje van 27,2. Dat is echt heel hard en dan te bedenken dat ik niet eens volle bak ging. Bij de teamsprint draait het om teamwork en dus moet je rekening met elkaar houden. We reden alle drie sterk en mogen trots zijn op wat we hebben gepresteerd. Een nieuw wereldrecord is niet niks."

Jutta sluit af met een grote glimlach. "Oh, dit was een heel mooi weekend. Ik ga hier even van genieten. De komende maanden ga ik er hard aan werken om deze goede lijn door te trekken en hopelijk ben ik dan over vier maanden, als de WK erop zit, weer zo vrolijk aan de telefoon, ha!"

Door Robert Prins - Laatste update op 11 dec 2017 om 09:45