Tickets
Shop
Nieuws 14 nov 2017

Europese Commissie pakt schaatsbond ISU aan wegens monopoliepositie

De ISU mag schaatsers niet verbieden deel te nemen aan wedstrijden die niet door die bond zelf of nationale bonden zijn georganiseerd. Volgens persbureau Reuters, dat zich baseert op bronnen, komt er binnen enkele weken een definitief besluit van de Europese Commissie. Mark Tuitert en Niels Kerstholt hadden 'Brussel' op het spoor gezet van dit 'machtsmisbruik'.

Foto : ANP

Beide schaatsers stapten in 2014 naar de Europese Commissie nadat de ISU had gedreigd schaatsers die wilden deelnemen aan de zogenoemde Icederby levenslang te schorsen. De wedstrijd, zowel voor schaatsers als shorttrackers, was een uit Zuid-Korea overgewaaid idee en zou in Dubai worden gehouden. Tuitert en Kerstholt konden er, net als andere deelnemers, goed geld verdienen, maar de ISU dreigde met levenslange schorsingen. Daarop besloten beide schaatsers de monopoliepositie van de bond aan te vechten.

Kerstholt gaat ervan uit volgende maand bericht van de Europese Commissie te krijgen. "We verwachten dat de ISU het niet mag verbieden. De signalen zijn goed, maar we kunnen nog niet officieel feest vieren. Maar we zijn wel benieuwd wat de gevolgen hiervan zullen zijn, want het lijkt er op dat door de commissie de sport en sporters als beroepsgroep worden gezien en niet als een stelletje hobbyisten. Dat zou de grootste overwinning zijn voor alle sporters."

Ook Reuters speculeert dat de impact van het besluit groot kan zijn, met gevolgen ook voor andere sporten. De ISU zou gedwongen worden de regels te veranderen, terwijl er mogelijk ook een boete volgt.

Noch vanuit de Europese Commissie noch vanuit de internationale schaatsbond, waar de Nederlander Jan Dijkema voorzitter is, werd er gereageerd op het bericht. De ISU liet eerder weten dat een dergelijk besluit de olympische waarden die ten grondslag liggen aan sport zou vernietigen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan