Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 06 nov 2017

Dweilpauze: dubbelslag voor Ariëns en een stoer besluit

In de rubriek 'Dweilpauze' blikt schaatsen.nl elke week terug op bijzonderheden en top- of wanprestaties van het afgelopen weekend.

Foto : Neeke Smit

Nieuws van het weekend
Drie keer is scheepsrecht, moet Crispijn Ariëns gedacht hebben. Op het snelle ijs van Thialf werd zaterdag de derde KPN Marathon Cup verreden. Na een derde en tweede plek bij de eerste twee wedstrijden stond de rijder van Interfarms/Okay Fashion & Jeans nu op de hoogste trede. In de eindsprint klopte hij Bob de Vries. Ariëns nam ook de leiderstrui over van Evert Hoolwerf. "Dit is een goed begin van het seizoen", glunderde hij na afloop.

Bij de dames werd het een wedstrijdje zwaan-kleef-aan. Irene Schouten en Francesca Lollobrigida hielden elkaar de gehele race nauwlettend in de gaten. Schouten spurtte uiteindelijk naar de winst terwijl 'Lollo' genoegen moest nemen met de zesde plaats. Annouk van der Weijden werd verrassend tweede. De langebaanrijdster van Team Plantina plaatste zich niet voor de eerste World Cups en reed haar eerste marathon van het seizoen als training. "Deze tweede plek is een bevestiging dat ik fysiek en conditioneel niet achterloop", aldus een trotse Van der Weijden. De zwangere Leonie Lubbinge reed in Thialf haar laatste marathon.

Buitenlander in het nieuws
Een radeloze olympische kunstschaatsster die haar demonen moet overwinnen en proberen haar oneindige wereld te ontvluchten om te strijden op de Olympische Spelen tegen androids. Ziehier, het plot van een sciencefictionfilm in de maak. De hoofdrol wordt vertolkt door de 28-jarige Analeigh Tipton. De Amerikaanse actrice begon met schaatsen toen ze tweeënhalf was en deed vier keer met de nationale kampioenschappen synchroon schaatsen. Op haar zestiende ging ze met pensioen en maakte ze de switch naar modellenwerk en acteren.

Top
Goed nieuws voor alle Drentenaren (en andere schaatsliefhebbers): er komt een nieuwe natuurijsbaan! In Nieuw-Buinen wordt een asfaltbaan van 333 meter aangelegd waarop snel een laag water op kan worden gespoten als het vriest. Nu maar hopen dat de baan deze winter al kan worden ingewijd met natuurijs.

Tijd
37,97 - Afgelopen vrijdag, een week voor de eerste World Cup in Heerenveen, heeft Brittany Bowe haar eerste 37'er van het seizoen gereden op de 500 meter. Tijdens een Time Trials-wedstrijd in Salt Lake City klokte ze 37,97. De wereldbekerwedstrijd in Thialf zal de eerste internationale krachtmeting zijn na een tegenvallend seizoen waarin de Amerikaanse kampte met de naweeën van een hersenschudding.

Quote
"Ik vind het een heel stoer besluit van Joy", aldus Johan Freriksen, de coach van Joy Beune. De 18-jarige rijdster van RTC Oost mocht naar de eerste vier World Cups op de 1500 meter, na afmelding van Jorien ter Mors, maar heeft besloten om niet te gaan. Haar hoofddoel voor dit seizoen is de WK Allround voor junioren.

Beeld
De KPN Marathon Cup 3 in Heerenveen leverde niet alleen spektakel op in de sprints, ook een aantal valpartijen zorgden voor de nodige opschudding. Bij de dames ging Merel Bosma in de finale met een kreet naar het ijs. Giulia Lollobridiga kon haar niet meer ontwijken en klapte over Bosma heen. De schrik zat er goed in bij de mkbasics.nl-rijdster, maar gelukkig heeft ze er op wat blauwe plekken na geen blessures aan over gehouden.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan