Na een derde en een tweede plek bij de eerste twee KPN Marathon Cups was het bij de derde marathon wel raak voor Crispijn Ariëns. In Thialf sprintte de 28-jarige rijder van Team Okay Fashion & Jeans in een kopgroep van elf man net iets beter dan Bob de Vries. “Derde, tweede en nu eerste. Beter kan niet!”

Met gebalde vuisten en een oerkreet kwam Ariëns over de finish. Dolgelukkig was hij met zijn eerste zege van het seizoen, vooral vanwege het grote deelnemersveld dat aan de start stond. Onder meer langebaanschaatsers Sven Kramer, Patrick Roest, Jan Blokhuijsen en Douwe de Vries waren van de partij. Dankzij de zege nam Ariëns ook de oranje leiderstrui over van Evert Hoolwerf, die de eerste twee marathons op zijn naam schreef. “Dit is een goed begin van het seizoen”, glunderde hij.

De KPN Marathon Cup 3 leverde van begin tot eind spektakel op. Er werd vanaf het begin een hoog tempo gereden, en talrijke vluchtpogingen verhoogden het spektakel. Terwijl Jan Blokhuijsen zich van de langebaantoppers vooraan roerde, moesten Patrick Roest en Chris Huizinga er na dik 55 ronden af. Blokhuijsen zelf was tevreden: ”Ik heb lekker getraind”, benadrukte de rijder van Team Justlease.nl.

Lekker getraind had ook Sven Kramer, al werd er wel geprobeerd om hem uit de tent te lokken met de opmerkingen dat-ie door Jorrit Bergsma was gedubbeld. Kramer noemde het zelf een bekeken race. ”Ik had alleen moeite met het slechte ijs in de bochten”, aldus Kramer na afloop van zijn tweede marathon ooit.

Ervaring
Met nog 54 ronden te gaan slaagden twaalf man erin het peloton te dubbelen. Onder hen Jorrit Bergsma, Simon Schouten, Bart Swings, Niels Mesu, Crispijn Ariëns en Bob de Vries. Niet bij de koplopers zat Evert Hoolwerf, de winnaar van de eerste twee wedstrijden.

Nadat Bart de Vries door een val uit de kopgroep was weggevallen, bleven elf man over die in de laatste tien ronden de strijd moesten beslechten. Bob de Vries, Frank Vreugdenhil, Mats Stoltenborg en Crispijn Ariëns gingen meteen aan de haal. De winnaar leek uit deze groep te komen, tot Robert Post drie ronden voor het einde over dit viertal heen knalde. Hij had een ruime voorsprong en leek het vol te houden, maar Bob de Vries legde zich er niet bij neer. Hij reed het gat dicht en sprintte vervolgens samen met Ariëns om de overwinning.

Die laatste had op het laatste rechte stuk net iets meer over. “Bob had het gat dicht gereden en dat kostte hem veel energie. Naar de bel toe had ik meer snelheid en ik wist dat ik er op het laatst nog een tikkie bij kon doen”, aldus Ariëns na afloop. Toch kreeg hij hem niet cadeau, want De Vries bleef dichtbij. “Ik bleef rustig. Vroeger liet ik me nog weleens gek maken, maar de ervaring heeft mij geholpen. Bob heeft ook niet voor niets de rood-wit-blauwe trui”, doelend op de Nederlandse titel die De Vries op 1 januari won.

Fout
De Vries baalde van de slotfase van de wedstrijd. ”We hebben als ploeg een fout gemaakt. We zaten met drie man bij de kopgroep. Als ik dan vervolgens word teruggepakt, dan moet Jorrit Bergsma of Simon Schouten erbij zitten als Robert Post eroverheen knalt. Nu moest ik in de slotfase een gat van 30 tot 40 meter dichtrijden en dat kostte net even te veel kracht om Crispijn op de streep achter me te houden. Jammer, maar ik kan mezelf niets verwijten.”

Voor meer informatie over de KPN Marathon Cup 3 kun je hier terecht.

Door Rijcko Treep - Laatste update op 06 nov 2017 om 15:45