In de rubriek 'de marathon van' bellen we na de wedstrijd met grote en minder grote marathonteams over hun belevenissen. Deze week spraken we met Loesanne van der Geest (20) over de vijfde marathon cup in Haarlem.

Team: Nedflex
Rijders: Tjilde Bennis, Eline Verhagen, Loesanne van der Geest, Inge Mostert
Wedstrijd:KPN Marathon Cup 5 - Jan van der Hoorn schaatssport marathon
Uitslag: 28e (Tjilde), 31e (Loesanne), 34e (Eline), 56e (Inge) 
Instagram: teamnedflex
Facebook: teamnedflex

Triangle

Hoe ging jullie wedstrijd?
"We wilden heel graag bij de kopgroep zitten, dat was net als vorige week net niet gelukt. Maar al met al reden we weer een betere wedstrijd, we konden elkaar beter vinden en meer van voren rijden. Het is nog niet echt zoals we eigenlijk willen, maar gelukkig komen er nog genoeg wedstrijden."

Lisa en Leander, je broer en zus, rijden al een tijdje mee in het peloton. Wanneer dacht jij, hé dat wil ik ook?
"Nou, ik weet het nog heel goed. Vier jaar geleden ging ik kijken bij de marathon in het olympisch stadion. Lisa werd daar tweede achter Carien (Kleibeuker, red.) Ik dacht bij mezelf dat ik over vier jaar ook landelijk wilde rijden in het olympisch stadion. Een jaar later mocht ik als regiorijdster al bij de dames rijden dus dat ging sneller dan gedacht! Ik had al heel vroeg door dat ik marathonschaatsen veel leuker vond dan langebaanschaatsen en dat dat was wat ik wilde gaan doen."

Zou je ooit met Lisa samen in een team willen rijden?
"Ja natuurlijk! Dat zou heel mooi zijn. Ik gun het haar heel erg dat ze goed rijdt. Ze zit nu ook met mijn schoonzusje Iris (van der Stelt, red.) in de ploeg. Wie weet in de toekomst. Maar dan wil ik wel een bijdrage kunnen leveren, niet dat je erbij hangt. Dus eerst een stap maken en dan zien we wel weer verder."

Je hebt al een keer top 10 gereden dit jaar. Wat zijn jullie ambities voor dit seizoen?
"Dat was in Leeuwarden inderdaad, in de massasprint. Ik weet het ook niet, het lukte toen gewoon een keer! Ik zat van voren en kon buitenom meegaan toen de bel klonk. Toen reed ik naar een tiende plek.

Als ploeg willen we vooral ook een keer mee met de kopgroep, dat is wel een doel. We willen met zijn allen een stap maken. We zijn nog jong dus we kunnen nog een hoop leren. En we helpen elkaar wanneer het nodig is, dat geeft de meeste voldoening. Als je een goede klassering rijdt en je doet het zelf dan is dat leuk, maar als iedereen eraan heeft bijgedragen dan is iedereen blij. En natuurlijk plezier maken."

Vorig jaar zijn jullie met allemaal redelijk nieuwe meiden begonnen, hoe was dat?
"Nedflex bestond al langer, eerst met Michelle de Bruijn, Floortje Mackay, Moniek van Linden en Eva van den Born. Vorig jaar zijn Tjilde Eline en ik erbij gekomen. Dat was een droomscenario, we komen allemaal van de Uithof en zijn allemaal jonge meiden. Het team wilde eigenlijk een top-10 rijdster erbij, maar we dachten we proberen het gewoon. Toen hebben we ze toch kunnen overtuigen dat het heel leuk is juist om allemaal meiden uit de buurt te hebben. Het is heel fijn dat ze ons de tijd gunnen om te groeien in ons niveau. Dit jaar is Inge erbij gekomen, dat is ook een gezellige meid. We trainen ook altijd met elkaar. Michelle schaatst ook nog mee, dat is superfijn. Kan ze aanwijzingen geven."

Wat is een typische Zuid-Hollandse training?
"Nou, Kurt (Wubben, red.) maakt de trainingen en die zijn kenmerkend in dat het altijd wel bikkelen is! Vooral op woensdag met het gewest is het hard trainen. Dan ben je hersteld van de wedstrijd en heb je nog tijd richting de zaterdag. Dan is het altijd een Kurt training.

Woensdag is bakkie dag. Degene die podium heeft gereden moet taart meenemen. Nu is Iris weer aan de beurt, die blijft lekker aan het bakken. Eigenlijk is het elke week wel feest. Vorige week hadden we het Zuid-Hollands kampioenschap marathon, toen kon iedereen wel een taart bakken. Soms Kurt zelf (hij rijdt het 6-banentoernooi bij de masters, red.) en vorige week was Kees Heemskerk aan de beurt, hij won bij de beloften. Er is zeker genoeg om te vieren."

Daarnaast kregen de Skate4air heren de opdracht mee om een paar vragen voor jullie te bedenken:

Wie is de jongste?
"Eline en Tjilde schelen niet zoveel en ik ben net tien maanden ouder. Inge is nu tweeëntwintig, zij is wat ouder. We zijn allemaal nog wel jong."

Wie is het meest tactisch?
"Ehhhmm. Ik denk ik? Inge focust zich voor het eerst op marathonschaatsen dus die moet nog wel veel leren op tactisch gebied. Eline en Tjilde gaan steeds beter, die snappen het ook wel echt. Denk dat wij wel op hetzelfde niveau zitten eigenlijk. Of ik de geheime trucs hoor van mijn zus? Ha, nou ze hadden gezegd een trucje te doen in Haarlem. Die kwam na de loze ronde al, gingen ze erop en erover. Die zag ik niet aankomen! Af en toe proberen we wel te vragen wat ze gaan doen, maar je moet er ook niet teveel naar luisteren. Eigen ploegentactiek is belangrijker."

Wie volgt het trainingsschema het beste?
"Dat is een goeie. Dat is sowieso Tjilde, daar durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken. Zij is wel het trainingsbeest. Zij vindt het lekker om op een rustdag uit te fietsen terwijl ik dan denk, een rustdag is een rustdag en dan doe ik niks. Inge luistert heel goed naar haar lichaam, als ze veel heeft gewerkt dan past ze haar training aan. En Eline die luistert ook goed naar haar lichaam, die heeft daar dit jaar wel een stap in gemaakt."

Hoe kan je met een collectief het verschil maken?
"Als ik kijk naar de Mia Ladies dan is dat één groot collectief, terwijl er ook andere teams zijn waarbij individuele kwaliteiten het toch niet redden omdat ze niet echt als team werken. Als je je krachten bundelt dan ben je sterker, kun je tactisch zijn. Daar kunnen wij ook nog wel wat van leren."

Waarin versterken jullie elkaar in de koers?
"We motiveren elkaar wel tijdens de koers. Joh, hoe gaat het? Als iemand er doorheen zit probeer je te helpen. We kloppen elkaar op de rug als we achter elkaar rijden. Inge zit alleen maar te kloppen, je weet dan precies dat zij achter je zit, ha. Communiceren in de koers geeft wel wat extra, zeker in de finale. Dan weet je dat je naar voren moet rijden."

En versterken jullie elkaar als personen?
"Ik denk het wel. Eline is de perfectionist, ze wil alles supergoed doen. Daar kan ik nog wel wat van leren! Inge is daarentegen juist heel makkelijk, die maakt zich helemaal nergens druk om. Het is fijn om ook een super nuchter iemand erbij te hebben die af en toe zegt, waar maken jullie je druk om? Ik denk dat we elkaar zo wel versterken."

Aan welke manier van koersen moeten wij jullie herkennen aan de kant?
"Nou, mijn collega’s waren komen kijken in Haarlem, het eerste wat ze zeiden was dat we volgend jaar in felgeel pak moeten rijden, dat we niet opvallen. Dus hoe vallen we op? Ik denk dat we juist wat meer naar voren willen rijden en in de kopgroep willen zitten. Ik denk dat we nu nog opvallen doordat we nog niet echt opvallen, ha. Maar opvallen in de koers is wel een doel voor ons."

Wie besteedt de meeste aandacht aan het uiterlijk voor de wedstrijd?
"Poeh! Michelle, mag dat antwoord ook? Zij staat nu op het ijs als ploegleidster dus die staat er elke keer goed bij haha. Ik denk niet dat wij allemaal heel lang voor de spiegel staan."

Hebben jullie al geoefend op de landstart?
"Nog niet echt als team, maar ik denk dat iedereen stiekem wel een beetje aan het hardlopen is. En de tactiek hebben we al wel besproken!"

Kijk voor het laatste marathon nieuws op schaatsen.nl/marathon

Door Jessica Merkens - Laatste update op 21 nov 2017 om 10:44