Tickets
Shop
Nieuws 27 nov 2017

De marathon van team De Haan Westerhoff: 'We hebben geen haantje in het team'

In de rubriek 'de marathon van' bellen we na de wedstrijd met grote en minder grote marathonteams over hun belevenissen. Deze week spraken we met Ronald Kruijer (28) over de zesde marathon cup in Hoorn.

Foto : Neeke Smit

Team: De Haan Westerhoff Zonwering
Rijders: Bart van der Vlug, Pim Cazemier, Ronald Kruijer, Timo Verkaaik, Jouke Hoogeveen, Erwin Mesu, Leander van der Geest (beloften)
Wedstrijd: KPN Marathon Cup 6-AB Vakwerk marathon/Sjoerd Huisman Bokaal
Uitslag: 8e (Jouke), 35e (Ronald), 38e (Timo), 42e (Pim), 8e (Leander, beloften)
Twitter: @HaanWesterhoff
Facebook: De Haan Westerhoff

Ongeldige gegevens (Error)

Triangle

Hoe ging jullie wedstrijd?
"Op zich verliep de wedstrijd wel goed. We zaten telkens goed bij de kopgroepen. Iets over de helft van de koers reed Jouke eerst met een groepje van vier, vijf man weg. Dat is voor ons prima. Alleen op een gegeven moment rijden er nog tien om heen. We hadden maar een iemand in de kopgroep en dat is eigenlijk te weinig op vijftien man. Dat was uiteindelijk niet het gewenste aandeel in de kopgroep. Dan wordt het voor Jouke alleen ook lastig in de finale, wordt hij nog achtste dus dat is prima gedaan."

Je bent een van de drie nieuwelingen in de ploeg. Hoe gaat het tot nu toe?
"Het gaat supergoed. We hebben een hele mooie zomer gehad. Ook allemaal wat tegenslag gehad maar over het algemeen wel goed getraind. Erwin heeft zijn elleboog gebroken en is daar van de zomer drie keer aan geopereerd. Hij is echt nog aan het terugkomen en nu nog niet op het niveau dat hij wil zijn. In de wedstrijden merk je ook dat hij nog wat tekort komt. Verder hebben Pim en ik problemen gehad met een sleutelbeen. Ik heb 'm gebroken en Pim heeft 'm zwaar gekneusd gehad, waardoor we een periode in de zomer gemist hebben. Maar op zich staan we er allemaal redelijk goed voor en richting natuurijs zullen die jongens wel allemaal goed zijn.

Met wat nieuwe jongens in het team is het in de wedstrijd nog even wennen hoe iemand reageert op situaties. Maar het is hele leuke groep, we hebben het sowieso heel gezellig en willen allemaal graag voor elkaar werken. Ik heb nog niet eerder in zo'n leuk team gezeten als ik nu zit, dat is wel echt uniek."

Van welke rijder kun je het meeste leren?
"Sowieso wel van Jouke. Als je ziet hoe vaak hij in de wedstrijd alles geeft en echt tot het gaatje kan gaan. Dat karakter, daar kun je alleen maar respect voor hebben. Maar we zijn twee totaal verschillende types. Ik ben iets meer de sprinter en hij is veel meer de aanvaller en gaat alleen maar door. Tactisch kan ik daar nog veel van leren. Hij rijdt altijd voor de feiten uit om het zo maar te zeggen, demarreert als een van de eersten en ik rijd daar vaak achter aan. Meer reactief. Dat is voor mezelf nog wel een leerpunt.

Binnen de ploeg is er niet echt iemand die de leiding neemt. We zeggen wel eens: we hebben geen haantje in het team, die zegt zo en zo gaan we het doen. Dat heb ik de afgelopen jaren wel altijd gehad. Maar nu is het zo dat iedereen het liefste gaat knechten voor een ander."

Wie is de jongste in de ploeg?
"We hebben Leander (25 jaar) bij de B-rijders. Maar Bart (ook 25 jaar) is de jongste en dat merk je ook wel in de ploeg. Hij heeft de minste ervaring en moet zijn eigen weg nog ontdekken. Wat het beste voor hem is. We hebben een redelijk ervaren ploeg met Jouke die al ruim tien jaar meeloopt, Timo is volgens mij ook al bezig aan zijn tiende seizoen. Pim en ik doen inmiddels ook een aantal jaar mee. Bart en Leander wat minder lang. Leander heeft afgelopen zomer de keuze gemaakt om een stapje terug te doen van de topdivisie naar de beloften. Maar hij heeft in Leeuwarden wel podium reden in de topdivisie (als vervanger van Erwin die nog rust kreeg, red.). Die heeft het niveau ook wel."

Wat zijn jullie ambities voor dit seizoen?
"Op kunstijs willen we meedoen voor de podiumplekken. Het mooiste is natuurlijk om te winnen. We hebben al podium gereden, dan is het volgende stapje winnen. Tot nu toe loopt het erg wisselend. De ene week gaat het supergoed en de andere week missen we compleet de slag. Dat is ook kwestie van nog op elkaar afstemmen en aan elkaar wennen.

Voor natuurijs is er één hoofddoel: de winst. Daar hebben we ook het specifieke team voor met Jouke, Erwin en ook Bart en Pim die goed mee kunnen op natuurijs. Dat hebben ze in het verleden ook bewezen. De 200 kilometer willen we als team graag naar ons toe trekken."

Hoe ben je begonnen met marathonschaatsen?
"In mijn jeugd heb ik altijd langebaan geschaatst. Uiteindelijk kwam ik daar niet echt meer verder en maakte ik op mijn achttiende de keuze om eerst regionaal marathon te gaan schaatsen. Dan vind je het spelletje zo leuk dat je landelijk gaat rijden bij de beloften. Dat pakte ik redelijk makkelijk op waardoor ik regelmatig podium reed en een goed klassement en dan maak je de stap naar de topdivisie. Ik ben begonnen met schaatsen op mijn derde of vierde. Mijn ouders schaatsten en zo krijg je dat met de paplepel ingegoten."

Welke les zou je een beginnende marathonschaatser mee willen geven?
"Heb er vooral plezier in. Geniet van het spelletje, van de wedstrijden. Leer ook je eigen lichaam kennen. Ontdek jezelf, wat vind je leuk en wat werkt bij jezelf? Wees ook tevreden met wat je behaald hebt."

Komend weekend is er geen wedstrijd. Jij bent in Nederland, maar de rest is naar de zon?
"Alle jongens zitten op Gran Canaria, zij zijn gisterochtend vroeg vertrokken. Jouke zit op Lanzarote. Ik kreeg al foto's doorgestuurd van de zon. Hier in Nederland is het droefenis troef, ha. Die jongens gaan daar veel kilometers maken. Ook met het oog op lange termijn voor natuurijs. Ik heb gekozen om in Nederland te blijven. In eerste instantie omdat ik niet weet wat het effect van de zon is op mij. Ik ben redelijk vatbaar voor temperatuurwisselingen. Daardoor ben ik nooit in een seizoen naar de zon geweest om te fietsen. Beetje angst voor het onbekende. Maar daarnaast zit ik met werk. Ik heb niet zoveel vrije dagen dat ik twee, drie keer per jaar op trainingskamp kan en naar de Weissensee en Luleå. Ik ga al naar Oostenrijk en wil het liefst ook naar Zweden, dan moet je bepaalde keuzes maken. Ik richt me met name op kunstijs dus ik blijf het liefst nog wat tempowerk doen hier in Nederland."

Ongeldige gegevens (Error)

Triangle

De dames van team Nedflex bedachten de volgende vragen:

Wie kan het beste dansen?
Zonder na te denken: "Dat is Timo. Sowieso. Tijdens salsa-avonden in Erfurt, dan staat hij vooraan. De rest heb ik nog nooit zien dansen, dus daar kan ik niet over oordelen."

Wie is de teamplayer?
"Pim denkt eerst aan een ander voordat hij aan zichzelf denkt. Maar eigenlijk is iedereen wel een teamplayer, wat ik eerder zei het liefst knechten we allemaal voor elkaar. Dat gaat ook wel eens fout. Bijvoorbeeld tijdens de eerste wedstrijd in Amsterdam. Jouke viel en we waren met vier man bezig om te kijken hoe het met hem ging en op dat moment reed er een kopgroep weg."

Welke tactiek vinden jullie het meest kansrijk voor de overwinning?
"De aanval. Het liefst met zo'n klein mogelijke groep, zoals in Leeuwarden. Met een klein groepje hebben we meer kans omdat we niet echt een topsprinter hebben die podium rijdt in de sprint. Per wedstrijd kijk je ook wie er aanwezig zijn, op welke baan je rijdt en met welk team je zelf staat. Het maakt een verschil of Royal A-ware compleet is, of Jorrit Bergsma aanwezig is. Die zijn ook wel vaak van de kleinere kopgroepen. Dan kun je elkaar wel vinden. Je weet dat er vrijwel altijd een kopgroep ontstaan. We hebben volgens mij vorig jaar één massasprint gehad en dat was de laatste wedstrijd. Op die tactiek hoef je dus niet te vertrekken, ha."

Wie doet de meeste bakkies op de Weissensee?
"Timo. Hij is ook altijd van de bakkies koffie onder het fietsen. Dan roept 'ie als eerste 'Koffie? Pauze!'"

Op wie moet altijd gewacht worden voor de training?
"Pim is meestal de laatste. Twee of drie jaar geleden op de Weissensee was hij op de 200 kilometer één minuut te laat voor de start en moest hij in z'n eentje volgens mij twee complete rondjes, zo'n 25 kilometer, achter het peloton aan gereden om terug te komen."

Welke ploeg vrezen jullie het meest?
"Vrees is er eigenlijk niet. Als we naar natuurijs kijken, is dat denk ik Okay Fashion & Jeans/Interfarms. Zij zijn in de breedte op natuurijs net zo sterk, of misschien iets sterker, als wij. Daar letten we wel op. Op kunstijs moet je altijd rekening houden met Royal A-ware. Als ze aanwezig zijn. Je weet dat ze het verschil kunnen maken op de zware momenten. En ook tactisch met Jorrit die een kopgroep rond kan krijgen of een peloton terug kan brengen."

Wie heeft de snelste 500 meter tijd staan?
"Dat is Pim. Van hem weten we dat hij verschrikkelijk snel was vroeger. We fietsen ook allemaal met een vermogensmeter en hebben ook wel recordjes van wie de hoogste vermogens heeft. Maar de records van Pim haalt niemand. Dat komt zoals hij het zelf zegt door het dikke benen tijdperk, waarin hij nog sprinter was bij Jong Oranje en later Hofmeier."

Kijk voor het laatste marathon nieuws op schaatsen.nl/marathon.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan