Tickets
Shop
Nieuws 07 nov 2017

Coaches seminar: 'Als je alles geheim houdt, geef je kennis geen kans zich te ontwikkelen'

Trainers uit 21 verschillende landen waren maandag present in Thialf bij het eerste ISU coaches seminar. Wilf O’Reilly (oud-olympisch shorttrackkampioen, coach en thans disciplinemanager shorttrack bij de KNSB) hield een betoog hoe langebaan en shorttrack elkaar kunnen versterken; wetenschapper Jos de Koning liet zien hoe inspanningstesten coaches en schaatsers verder kunnen helpen en Roy Mulder (embedded scientist) vertelde het trainersgezelschap over de in Nederland ontwikkelde Sprint Coach-app en wat je met alle data kunt doen.

Foto : Huub Snoep

"Een goed initiatief van ISU en KNSB", benadrukte Kosta Poltavets aan het eind van het seminar. "Ik heb al heel wat ervaring opgedaan in de achterliggende jaren, bij de DSB-ploeg met Jeroen Otter al heel wat uitgeprobeerd. Maar zeker de nieuwe generatie coaches kan hier veel van leren. En het is mooi dat je op deze manier een soort brainstormsessie creëert."

Over de combinatie langebaan en shorttrack is de trainer van de Russische allroundploeg duidelijk: "Ik heb altijd shorttrack meegenomen in mijn trainingen, ook nu bij de Russen. We hebben twee trainingskampen shorttrack gedaan, net als met inline. Die drie sporten versterken elkaar."

Bart Schouten werd eind vorig eeuw met shorttrack geconfronteerd, toen hij in Minnesota als trainer/coach aan de slag ging. "Ik wist helemaal niks van shorttrack, had het een keer gezien op de Jaap Edenbaan. En dan merk je hoe die twee disciplines elkaar kunnen versterken. Daarom goed dat het op dit seminar aan bod kwam."

Foto : Huub Snoep

Schouten verklapt dat Ted-Jan Bloemen zo goed is geworden, omdat hij met behulp van shorttracken geleerd heeft een goede bocht te rijden. "Ted-Jan was altijd bang in de bocht. We hebben deze zomer zelfs nog extra shorttracktrainingen gedaan. Het aansnijden van de bocht en de positie van zijn heup waren niet zijn sterkste kant. Het leuke van shorttrack is dat je bepaalde situaties kan creëren, waardoor je tekortkomen kan afleren."

Openheid
"Als je alles geheim houdt, geef je kennis geen kans zich te ontwikkelen", aldus Jeremy Wotherspoon, trainer van de Noorse sprinters. Hij juicht het ISU coaches seminar dan ook toe. Nadat hij samen met O'Reilly een oefening had voorgedaan hoe de heup in te zetten en de voeten te plaatsen. "Voor mij was het als Canadees normaal dat shorttrack deel uit maakte van je training. Maar toen ik twee jaar geleden in Noorwegen aan de slag ging als trainer merkte ik dat er daar nauwelijks geshorttrackt werd. De langebaners deden één of twee keer per jaar aan shorttrack, nu elke week."

Tuomas Nieminen is ook voorstander van meer (onderlinge) openheid. "Natuurlijk strijden we tegen elkaar, maar ik denk dat iedereen er profijt van heeft als we open zijn en met elkaar praten", zegt de coach van de Poolse ploeg. In de koffiepauze van de eerste sessie pakte hij meteen zijn laptop erbij om de videobeelden van zijn pupillen te bekijken. "Ik ben bijna dagelijks bezig met mijn rijders, soms heb ik ook een andere perspectief nodig. Als je alleen je eigen atleten ziet en niet om je heen kijkt wat de anderen doen, zie je misschien niet wat er veranderd of toegevoegd moet worden of beter kan."

Jeremy Wotherspoon en Wilf O'Reilly | Foto : Huub Snoep

"Dit is een goed moment om alle kennis weer even op te frissen. Alle coaches van het hoogste niveau zijn hier toch al bij elkaar voor de World Cup", meent Xiuli Wang. Na twintig jaar werkzaam te zijn geweest in Canada is ze sinds dit seizoen teruggekeerd naar haar thuisland China. De brok ervaring en bijhorende resultaten moeten de nieuwe generatie schaatsers klaar stomen voor de Spelen van 2022 in Peking.

"Ik doe shorttracktraining, specifieke langebaantrainingen, fietsen. In Canada trainde ik Clara Hughes en zij maakte toen de overstap van wielrennen terug naar schaatsen. Het is best cool om te zien dat een hoop basiselementen vergelijkbaar zijn in verschillende sporten. De specifieke trainingen die je toepast in je eigen sport zijn ook afhankelijk van het individu."

Sterker veld
Jildou Gemser, lid van de developmentcommissie van de ISU, is blij met de grote opkomst tijdens de eerste seminar. "Er bleek behoefte aan bijeenkomsten als deze, zo merkten we tijdens een ISU conferentie tijdens het WK Shorttrack in Rotterdam afgelopen maart. We hebben toen ook gepeild welke onderwerpen aan bod moesten komen."

Het symposium was via een livestream door alle aangesloten bonden en coaches over de hele wereld te volgen. "Het is ontzettend gaaf dat je op zo'n manier alle doelgroepen die je wilt bereiken kunt bedienen. En verder een compliment richting KNSB dat ze hun kennis wilden delen."

"Door coaches wereldwijd beter te maken worden onze eigen schaatsers ook beter", stelt Kim Boterenbrood, doelgroepmanager trainers en vrijwilligers bij de KNSB. "Het delen van deze kennis zien wij niet zozeer als de sleutel tot succes weggeven. Het zou ook niet goed zijn voor de sport als de Nederlandse dominantie blijft. Doordat de rijders in een sterker veld de competitie met elkaar aan kunnen gaan, maken ze elkaar weer sterker."

De livestream van de seminar is hier terug te kijken.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan