Tickets
Shop
Bob de Jong blogt 02 nov 2017

Blog Bob de Jong: 'Annoyong-hikye-seyo en bedankt!'

De kop is eraf, het olympisch seizoen is begonnen. En net als in Nederland is het kwalificatiesysteem in Zuid-Korea meedogenloos. Meteen na de afstandskampioenschappen is het team waarmee ik werk drastisch gewijzigd. Van de elf rijders uit onze 'zomerploeg' konden er acht vertrekken, die gaan terug naar hun club of universiteit.

En afscheid nemen op zijn Koreaans is wat anders dan in het Westen. Ze omhelzen je niet, geven niet eens een hand. Ze pakken hun spullen en gaan er vandoor. Dat mocht ik zelf al eens ervaren toen mijn coach me naar het vliegveld bracht. Ik stapte uit de auto, pakte mijn koffer eruit en wilde hem groeten. Maar weg was ie! Als het meezit, groeten ze je nog snel. Op zijn Koreaans: Annoyong-hikye-seyo en bedankt!

Op maandagochtend na de NK afstanden begonnen we met zeven allrounders, inclusief vier nieuwe gezichten. Voor de World Cups zijn slechts drie vrouwen geselecteerd: Seon-yeong No, Jee-woo Park en Bo-reum Kim. Dat zijn stuk voor stuk goede rijdsters, maar wel een krappe basis voor de achtervolgingsploeg. Dat is wel puntje van zorg, maar als iemand geblesseerd raakt, zullen we gewoon een sprintster inzetten.

Bij de mannen krijgt Seung-hoon Lee gezelschap van Hyeong-joon Joo en twee junioren: Min-seok Kim en Jae-won Chung. Die laatste is pas zestien jaar oud, een B-junior. Heel bijzonder dat hij nu al World Cups gaat rijden. Toen ik zo jong was, zat ik nog niet eens bij Jong Oranje, maar hij schaatst verrassend goed: prachtige tijden en een fraaie techniek. Op de vijf kilometer reed hij bijna tot de streep in het kielzog van Lee. 

Jullie zijn natuurlijk wel benieuwd hoe het met Seung-hoon gaat, de olympisch kampioen op de tien kilometer van Vancouver. Hij staat er goed voor, rijdt makkelijk, het ziet er technisch goed verzorgd uit. Lee weet heel goed waar hij mee bezig is: in een olympisch jaar staat hij er gewoon! Hij won de vijf kilometer in 6.31,04. Dat klinkt niet spectaculair, maar het was wel vijf seconden onder het baanrecord van Seoel.

Ja, Seung-hoon Lee gaat straks in Gangneung die olympische tien kilometer weer rijden en ik ga mijn best doen hem zo goed mogelijk klaar te stomen. Bij de NK Afstanden had hij er nog weinig zin in, daar begon hij zelfs met rondjes 35, en eindigde zelfs in 14.09,38. Maar ik weet zeker dat hij straks gewoon gas gaat geven, ook op de tien kilometer. Het zou toch mooi zijn om die stunt van Vancouver in eigen huis te kunnen herhalen…

Het olympisch vuur is intussen in Seoel aangekomen en gaat in Korea een route van 2018 kilometer afleggen, voordat de Spelen beginnen. Op vele kruispunten zie je de mascotte staan: de witte tijger Soohorang. En winkels liggen al vol met olympische kleding. Op tv is nu dagelijks een olympisch programma te zien. Ik weet zeker dat de Koreanen een geweldig feest van deze Spelen gaan maken: sporters en bezoekers zullen een prachtige tijd beleven.
Tekst loopt door onder de foto.

Ik kijk nu zelf enorm uit naar de World Cups. Want trainingswedstrijden en nationale afstandskampioenschappen zijn leuk, maar je wilt ook graag zien waar je staat in het internationale veld. Reken maar dat alle landen straks op volle oorlogssterkte aan de start verschijnen, te beginnen in Heerenveen. Het begint bij mij al echt te kriebelen.

Wij komen straks op het ijs in nieuwe pakken, die uitstekend zijn. De Noren hebben gekozen voor lichtblauw, omdat dat sneller is dan het rood dat ze gewend waren. Ik kan jullie zeggen: wij rijden in hetzelfde lichtblauw! Ik ben er eigenlijk van overtuigd dat donkere pakken beter zijn: die nemen meer warmte op, waardoor je sneller door de lucht snijdt, met minder weerstand. Maar onze nieuwe pakken zijn prima, ze zitten veel strakker om het lichaam, zonder plooien, wat gunstig is voor de luchtweerstand.
Tekst loopt door onder de foto.

Het lijkt me in elk geval fantastisch om weer op het ijs in Thialf te staan, zeker nu ik dat mag doen als assistent-coach van een mooi schaatsland als Zuid-Korea. Dat wordt een nieuwe ervaring voor me en ik ben heel benieuwd hoe het zal zijn. Zullen de fans klappen voor ons? Ik hoop van harte dat het Thialf-publiek ook de Koreanen zal omarmen. Maar doen ze dat ook als wij de Nederlanders verslaan? Ik zou zeggen: Annoyong-hikye-seyo en tot gauw!

Dit is het tweede blog van Bob de Jong in aanloop naar de Olympische Spelen in Gangneung. Olympisch kampioen De Jong werkt dit seizoen als assistent-bondscoach voor de Zuid-Koreaanse schaatsploeg.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan