Ted-Jan Bloemen en Sven Kramer sloten de laatste individuele afstand bij de World Cup in Heerenveen in stijl af. De Nederlandse Canadees en de Nederlander maakten er in de slotrit van de 5000 meter een geweldig gevecht van. Ze gingen lang zij aan zij, maar Kramer trok uiteindelijk aan het langste eind.

Dat Bloemen op iets meer dan twee seconden van Kramer finishte, stemde de zilveren medaillewinnaar tevreden. "Helaas kon ik in de laatste ronde niet meer mee, maar ik zat er niet ver vanaf. Ik heb nog nooit zo dicht in de buurt gezeten op de 5000 meter, maar de volgende keer wil ik Sven nog meer het vuur aan de schenen leggen", aldus de wereldrecordhouder op de 10.000 meter.

Bloemen kon zich niet meer herinneren wanneer hij voor het laatst een rechtstreeks duel met Kramer had uitgevochten. Hij had ervan genoten, erkende hij, zeker omdat het publiek meewerkte. "Ik had echt plezier tijdens de rit. Sven is de grote kampioen en als je dan tegen zo iemand mag knokken voor de winst, is dat heel gaaf." Hij vervolgt. "Ik wilde graag de Nederlanders verslaan en dat is op één iemand na gelukt."

Foto : Huub Snoep

Poffertjes
Bloemen verkaste ruim drie jaar geleden naar Canada. In Nederland zat hij zonder ploeg en na de Olympische Spelen van Sotsji wist hij dat het zo niet verder kon. Hij had nieuwe prikkels nodig. Zijn Canadese vader spoorde hem voor de grap aan om voor Canada uit te komen. Bloemen nam contact op met coach Bart Schouten en vanaf dat moment is het snel gegaan. Bloemen woont inmiddels samen met zijn vrouw in Canada.

Sindsdien komt hij niet vaak meer in Nederland. De enige keer dat hij nog in zijn geboorteland komt, is als er een wedstrijd is, zoals afgelopen weekend in Heerenveen. Bloemen verbleef een week in een hotel nabij Thialf en kreeg zelfs even bezoek van zijn ouders en vrienden. "Ik heb het naar m’n zin gehad in Nederland, iedereen was heel vriendelijk tegen me."

Of hij nog speciale dingen heeft gedaan nu hij in Nederland is? "Heel veel poffertjes gegeten", zegt Bloemen hardop lachend. "Ik mis alleen de rookworsten. Die zou ik graag nog willen eten."

Door Rijcko Treep - Laatste update op 13 nov 2017 om 20:01