Tickets
Shop
Nieuws 10 nov 2017

Blamage Nederlands team: 'Jorrit had de benen gewoon niet'

Een flinke tegenvaller voor de Nederlandse mannen bij de ploegenachtervolging. Met een tiende tijd blameerden Jorrit Bergsma, Jan Blokhuijsen en Koen Verweij zich. Bondscoach Geert Kuiper wil echter nog geen conclusies trekken. "Dit is een incident."

Foto : Huub Snoep

Meteen bij de start ging het al mis voor de Nederlanders. Jorrit Bergsma kon het tempo van Koen Verweij en met name Jan Blokhuijsen niet bijbenen. "Ik had de benen gewoon niet", was het oordeel van Bergsma. De stayer van Team Clafis was van mening dat het ijs er niet goed bij lag. "Ik verslikte me in het slechte ijs en kon het daarna niet meer herstellen."

Bergsma neemt zijn ploeggenoten niks kwalijk. "De jongens hebben het hartstikke goed gedaan. Normaal gaat de team pursuit altijd goed, dus ik maak me niet meteen zorgen. Het is nog vroeg in het seizoen en ik heb denk ik nog te weinig op snelheid getraind."

Ook Blokhuijsen was na afloop duidelijk in zijn oordeel. "Dit is niet hoe je het olympische seizoen wilt aftrappen. Het kan natuurlijk altijd gebeuren, maar het is verschrikkelijk zuur dat het tijdens de eerste wedstrijd, hier in Thialf, is."

"Ik was bezig om goede rondetijden te rijden en had niet in de gaten dat ik ver voorlag. Op een gegeven moment keek ik achterom en dacht ik: holy shit, ze liggen een halve bocht achter. Op zo'n moment is het kwaad al geschied en loop je eigenlijk achter de feiten aan."

Foto : Huub Snoep

Bondscoach Geert Kuiper vindt het nog veel te vroeg om Bergsma nu af te schrijven en spreekt van een 'incident'. Natuurlijk weet Kuiper dat Bergsma niet de man is van de snelle start, maar dat de Fries het tempo van Blokhuijsen niet aan kon, verbaasde hem wel. "Jan kan het tempo goed aangeven waarin Jorrit mee kan. Nu had hij er moeite mee. Het is gewoon één moment dat het ploft. Maar dan nog mag je nooit tiende worden."

Verweij: 'Het kan de beste overkomen'
Koen Verweij nam als reserve de plaats in van Sven Kramer, die zich afmeldde vanwege een luchtweginfectie. "Het is jammer dat het zo gelopen is, deze rit moeten we zo snel mogelijk vergeten. De benen van Jorrit waren vandaag niet goed, dan kan je duwen wat je wilt. Als het breekt, breekt het goed en is alle snelheid eruit. Het kan de beste overkomen en in dit geval gebeurt het bij Jorrit. Dit zal niet nog een keer gebeuren."

De ploeg kan zich niet nog een fout permitteren. Bij een nieuwe deceptie kan Nederland de Olympische Spelen vergeten. Er zijn namelijk nog twee kansen om een plek bij de top acht te noteren. Of er nu werk aan de winkel is? Nee, zegt Verweij. "Nederland staat er wel als het moet. Ik maak me er niet druk om. Ik denk dat we gewoon olympisch kampioen worden."

Blokhuijsen dacht in de mixed zone van Thialf ook nog even terug aan zijn eigen race tijdens de WK Afstanden van afgelopen seizoen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. "Toen had ik slechte benen en kwam het er totaal niet uit. Nu moest Jorrit lossen. Dit is niet zoals we het vooraf gepland hadden. Je komt hier niet voor een tiende plaats. We hebben in Calgary wat recht te zetten."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan