Tickets
Shop
Nieuws 30 nov 2017

Bescheiden Esmee Visser: 'Twijfel soms teveel aan mijn eigen kunnen'

Esmee Visser maakte ruim een week geleden haar debuut in het wereldbekercircuit bij de senioren. In het Noorse Stavanger verraste ze vriend en vijand door met een tijd van onder de zeven minuten de 5000 meter in de B-groep te winnen. Schaatsen.nl sprak met het 21-jarige schaatstalent dat aan het begin staat van een veelbelovende carrière.

Foto : ANP

Visser verkeert momenteel in haar beste vorm. Een maand geleden eindigde ze bij de NK Afstanden in Thialf in een tijd van 7.02,59 als vijfde op de 5000 meter. Daardoor plaatste ze zich voor het eerst in haar loopbaan voor een World Cup bij de senioren. Ze hoefde destijds alleen Irene Schouten (7.00,98), Carlijn Achtereekte (7.00,86), Carien Kleibeuker 7.00,38) en winnares Antoinette de Jong (6.59,65) voor zich te dulden. 

Amper twee weken na haar sterke optreden in de Friese ijstempel verbeterde Esmee in het Duitse Inzell haar persoonlijke record (PR) op de 3000 meter: 4.08,02. Alsof dat nog niet genoeg was, schreef ze ruim een week later bij haar wereldbekerdebuut in Stavanger de 5000 meter in de B-groep op haar naam. Met haar tijd van 6.58,04 was ze ook nog eens de snelste Nederlandse van de dag.

"Het gaat best wel lekker", zegt de altijd nuchtere Esmee over haar prestaties in gesprek met schaatsen.nl. "Het was een mooie ervaring om voor het eerst in mijn loopbaan mee te doen bij de senioren. Overal om mij heen zag ik internationale toppers, die ik eigenlijk alleen nog maar op televisie had gezien. Nu liep ik ze voorbij of zat ik zelfs bij ze aan tafel. Heel cool. Ik had echt het idee dat ik onderdeel uitmaakte van het wereldje. Toch blijft het schaatsen en is de baan nog steeds vierhonderd meter. Je doet eigenlijk hetzelfde als altijd. De vijf kilometer was ook in Stavanger gewoon vijf kilometer", lacht ze. 

Achtergrond
Door haar indrukwekkende debuut kwam er veel over haar heen. "Het is geweldig om goed te presteren, maar er komt nog best wat bij kijken. Na mijn race in Stavanger kreeg ik superveel leuke berichtjes. Daar was ik een dag na mijn overwinning wel even zoet mee. Daarnaast kreeg ik meerdere interviewverzoeken. Ik vind alle aandacht leuk hoor, maar ik vind het ook wel fijn om nog een beetje op de achtergrond te blijven", geeft Esmee eerlijk toe.

Op de KPN NK Afstanden maakte het grote publiek voor het eerst écht kennis met Esmee. "Ik kijk nog altijd erg positief terug op dat toernooi. Voor de NK hoopte ik al bij de top vijf te eindigen, maar ik wist dat het lastig zou worden. Ik dacht: ik moet niet heel teleurgesteld zijn als ik het niet haal. Als het dan wel lukt, is dat geweldig."

"Na de NK ben ik met mijn team naar Inzell geweest. Daar heb ik een mooi, maar ook zwaar kamp gehad. Mijn trainer zei: 'ons doel ligt op het olympisch kwalificatietoernooi, dus ik wil eigenlijk niet de planning omgooien om ervoor te zorgen dat je piekt op de World Cup in Stavanger.' In eerste instantie dacht ik: oh jee! Straks rijd ik geen deuk in een pakje boter bij mijn allereerste World Cup bij de senioren. Toch wist ik dat ik ook na zware inspanningen hard kan schaatsen, dus dat gaf wel vertrouwen." 

Zeven minuten
Esmee denkt terug aan haar race bij de World Cup. "Ik herinner me nog dat ik vooraf dacht: ik ga er gewoon heen om alles te geven en dan zien we wel waar het schip strandt. Ik had de hele dag gewacht, want mijn race zat helemaal op het einde van de dag. De A-groep had ik eerder op de dag op televisie gekeken, dus ik wist dat er hard werd gereden."

Schouten was de snelste Nederlandse in de A-groep met een tijd van 7.01,03. Antoinette de Jong klokte een tijd van 7.07,83 en Carien Kleibeuker noteerde 7.09,12. "Voor mijn race hoopte ik een tijd neer te zetten die tussen die van Irene en Carien lag. In mijn ogen was dat een realistisch doel. Dat ik onder de zeven minuten zou rijden, had ik natuurlijk gehoopt, maar zeker niet verwacht." 

Ouders
Esmee boekte de overwinning onder toeziend oog van haar ouders. "Ik had eerst tegen ze gezegd: 'Jullie hoeven niet te komen hoor. Het is een lange reis voor maar één vijf kilometer.' Maar natuurlijk wilden ze er graag bij zijn. 'Hallo, het is je eerste World Cup bij de senioren. Daar moeten we bij aanwezig zijn', zeiden ze. Achteraf gezien is het mooi dat ze erbij waren. Mijn familie betekent veel voor mij. De gezichten van mijn ouders na afloop waren goud waard. Ze waren zo trots, echt leuk om te zien."

Ondanks het feit dat vrijwel alles wat Esmee de laatste weken doet, uitdraait op een succes, blijft de 21-jarige schaatsster rustig en bescheiden. "Ik ben er nog lang niet, hoor", zegt ze. "Ik ben heel kritisch en perfectionistisch. Na iedere race kijk ik altijd meteen naar wat ik zou kunnen verbeteren. Mijn race in Stavanger was in vergelijking met de NK weer een stuk beter, in Thialf begon ik in mijn ogen net iets te hard. Toch was het nog zeker niet perfect. Ik had hier en daar nog wel wat missertjes, dus er zit zeker nog meer in."

Foto : Neeke Smit

Zelfvertrouwen
Op de vraag wat er in haar ogen nog beter kan, antwoordt ze eerlijk. "Ik denk dat ik nog wat meer zelfvertrouwen moet krijgen. Mijn coach en ploeggenootjes zeggen vaak dat ik het kan, maar dan twijfel ik daar zelf nog aan. Als mijn coach mij complimenteert, denk ik weleens: oh ja. Het gaat ook eigenlijk best goed, ha. Het is fijn dat het er momenteel allemaal uitkomt, dat is voor mezelf een fijne bevestiging."

Door haar goede prestaties van de laatste weken durft Esmee voorzichtig te dromen van deelname aan de komende Winterspelen in Pyeongchang. "Natuurlijk droom je er als schaatsster van om daar ooit te staan. Ik heb laten zien dat ik het kan. Iedereen die bij het olympisch kwalificatietoernooi van start gaat, heeft een kans. Het hangt ook van de vorm van de andere meiden af, daar heb ik geen grip op."

"Ik ga zelf in ieder geval zo hard mogelijk rijden en dan zien we het wel. Het zou mooi zijn als het al lukt, maar ik denk dat plaatsing over vier jaar een realistischer doel is. Dan ben ik 'oud' en moet het echt gebeuren", sluit ze het gesprek met een grote glimlach af.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan