Tickets
Shop
Nieuws 11 mei 2017

Yoram Spee ontvangt eerste KNSB Certificaat Scheidsrechter inlineskaten

De familie Spee is een echte inline-familie. Waar broer Jesse en zus Anne furore maken op de wieltjes gaat Yoram Spee vader Hans achterna als scheidsrechter. Hij behaalde als allereerste het officiële KNSB Certificaat Scheidsrechter regionaal-inlineskaten.

“Ik begon zelf ooit met skeeleren omdat mijn broer dat deed. Hij was Nederlands kampioen geworden en dat wilde ik ook”, begint Yoram. “Helaas ben ik niet zo motoriek onderlegd, maar ik vind de sport heel gaaf. Mijn vader kwam als jurylid bij EK’s en dat is natuurlijk ook een mooie manier om in de top te komen. Je maakt de topsport het dichtst bij mee als niet-skeeleraar.”

“Dat skeeleren ging bij hem iets minder”, beaamt vader Hans met een lach. “Na een grote valpartij waarbij alles kapot was heeft hij zijn skeelers in de hoek gegooid en nooit meer aangeraakt. Dat hij nu dit certificaat haalt vind ik prachtig, hij heeft het natuurlijk met de paplepel ingegoten gekregen.” 

Dit diploma lijkt misschien het begin van een carrière op de skeelerbaan, maar eigenlijk loopt Yoram al vanaf zijn veertiende rond als jurylid bij regionale competities. Na het behalen van zijn havo-diploma heeft hij gelijk de KNSB cursus voor basis jurylid gedaan, waarna het balletje ging rollen. Na een stage tijdens het EK in Almere, het EK jeugd én senioren in Geisingen is hij vorig jaar aan de scheidsrechter-cursus begonnen, wat met zo’n bak aan ervaring voor Yoram natuurlijk appeltje-eitje was. 

“De cursus was niet heel moeilijk. We kregen een map vol documenten met wat we moesten doen en kwamen een paar keer samen op het kantoor van de KNSB. We kregen cursussen van bijvoorbeeld Henk-Jan Kerkhoff, dat was heel interessant allemaal. Daarna moest ik alleen nog een aantal wedstrijden leiden en stages lopen.” 

Dubbel gevoel
Yoram slaagde met vlag en wimpel voor de cursus en ontving zijn certificaat tijdens de Europa Cup in Heerde uit handen van zijn eigen vader. Naast een mooi en trots moment voor vader en zoon was het, door de ongeneeslijke ziekte van Hans, ook een emotioneel moment voor de gehele skeeler-equipe. “Ik had het met Bertus Dokter (red. voorzitter SKOV) overlegd”, vertelt Hans. “Hij zei: ‘Jullie horen allebei bij onze club, dus als het kan, dan doe jij het’. Natuurlijk was het emotioneel, maar gelukkig ben ik een coole kikker. Je kent iedereen al jaren en het is hier vertrouwd.” 

“Het was een mooi, maar ook een heel dubbel gevoel”, zegt Yoram op zijn beurt. “Zo’n papiertje is natuurlijk mooi, maar in vergelijking is het niets. Je hebt het liefst je vader, maar dat heb je niet voor het zeggen.”  

Yoram en Hans op het middenterrein in Heerde | Foto: Neeke Smit

Zelf werd Hans vijftien jaar geleden, in de tijd van Skate Bond Nederland, door Henk van Os voor de leeuwen gegooid als jurylid. Daar kwam in die tijd geen cursus of certificaat aan te pas. “Zo ben ik dus scheidsrechter geworden”, lacht hij. Toch was Hans daarna referee bij 13 Nederlands Kampioenschappen en een verzameling aan andere nationale en internationale competities, waarvoor hij overigens wél een Europees diploma haalde.  

“Ik vind het heel belangrijk dat deze cursus er nu is”, stelt hij. “Het is nodig, want het grijsgehalte is vrij hoog, dus er moeten een hoop jongeren bijkomen. Vaak helpen ouders natuurlijk wel. Zij doen dan een jurycursus, maar als de kinderen stoppen met skeeleren dan zijn we ze kwijt. De liefde voor de sport gaat vaak tot de eigen kinderen.” 

Bij Hans zelf is dat nooit het geval geweest. “Ondanks dat mijn kinderen altijd geskeelerd hebben, heb ik het altijd voor de sport gedaan”, luidt het gepassioneerd. “Ik kon ze ook net zo goed diskwalificeren als anderen. Dat maakt me niet uit.” Of dat weleens voor problemen heeft gezorgd? “Het had soms zijn nawerking thuis ja”, lacht hij. “Mijn oudste zoon heb ik een keer uit de wedstrijd gehaald en die heeft een week lang zijn mond gehouden.”

Allemaal doen!
Op dit moment volgt een kleine groep mensen de cursus al, maar dat mogen er van Hans nog veel meer worden. Dus hier komt, om jullie over te halen, een opsomming van wat er nu precies zo leuk is aan jureren: “Jongens, kijk nou eens wat voor een mooie sport het is”, begint Hans. “Je kunt erbij zijn, je hebt er invloed op, en ik heb het er nooit voor gedaan, maar je krijgt ook nog een juryvergoeding. Je staat het allerdichtste bij de wedstrijden, dus ga het allemaal doen!” 

Voor Yoram staat komend weekend tijdens de KNSB Baancompetitie in Heerenveen zijn allereerste officiële dienst als scheidsrechter op het programma. Spannend? Dat niet. "Ik doe dit eigenlijk al jaren. En mocht ik iets niet weten, dan zijn er altijd ervaren mensen die me willen helpen.” 

Enthousiast? Klik hier voor meer informatie! 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan