Tickets
Shop
Nieuws 07 mei 2020

Uit de oude doos: Hilbert en het vogelpoepje

In de rubriek 'uit de oude doos' grijpen we terug naar nieuwsberichten en foto’s van vroeger. In Nieuwsblad van het Noorden van 26 januari 1981 vonden we wel een heel bijzonder 'Moraal van de dag.'

Het is een van de bekendste schaatsanekdotes aller tijden, die tijdens het televisiecommentaar nog altijd de revue passeert: het vogelpoepje dat Hilbert van der Duim, naar eigen zeggen, in 1981 de Europese titel kostte. 

Van der Duim had op de tien kilometer net de aanval ingezet op zijn grootste concurrent; de Noor Amund Martin Sjøbrend, toen hij een schuiver maakte. Achteraf verklaarde de Fries dat het een meeuw was, die roet in zijn eten had gegooid. Op de ijsbaan van Deventer moest Van der Duim het, na zijn struikelpartij over het beruchte vogelpoepje, met zilver doen. De Noor ging er met de titel vandoor, zijn landgenoot Kay Arne Stenshjemmet pakte het brons. 

Afgelopen winterseizoen haalde Van der Duim met zijn stunt nog het online schaatsprogramma 'I love schaatsen' van KPN. Daar belandde hij namelijk in de top vijf van 'de meest opzienbarende valpartijen'.

Nieuwsblad van het Noorden leek het vogelpoepjesverhaal in twijfel te trekken en sloot het berichtje dan ook af met een grappig versje ('Moraal van de dag') van Jan Moraal:  

Daar staat dan Hilbert van der Duim
Op het op één na hoogste stoepje,
't Verschil met goud was echt niet ruim:
Het scheelde maar een vogelpoepje.

Nieuwsblad van het Noorden via Delpher

 

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan