Het NK marathon vindt op 1 januari 2018 plaats in Utrecht en er is geen vierdaagse aankomend seizoen. Dat maakte competitieleider marathonschaatsen Willem Hut deze week onder andere bekend. "Wat mij betreft wordt marathonschaatsen het nieuwe schansspringen."

Het NK is de enige wedstrijd die live uitgezonden wordt door de NOS, waardoor om technische redenen een beperkt aantal ijsbanen als optie overblijft, licht Hut toe. De centrale ligging en de goede marathonsfeer zorgden er mede voor dat het toernooi dit keer in het midden van het land plaatsvindt. "Ook in Utrecht hoort een NK thuis", aldus Hut.  In 2012 was Utrecht ook al strijdtoneel voor een tumultueus NK marathon, waar Rixt Meijer na een declassering van Lisanne Soemanta de titel pakte.  

Geen NK dus in het olympisch stadion in Amsterdam, waar in 2018 het WK allround plaatsvindt. De KNSB is nog wel aan het kijken of er een KPN cupwedstrijd verreden kan worden. 

Vierdaagse
Een meerdaagse, zoals de KPN Vierdaagse die in 2016 voor het eerst in tien jaar weer op de kalender prijkte, komt vooralsnog niet terug. Het budget is de reden dat de vierdaagse geen gevolg krijgt.  "De meeste rijders waren laaiend enthousiast. Met KPN en Unox heeft het marathonschaatsen twee mooie sponsoren. Maar op een gegeven moment moet je links- of rechtsom een keuze maken. Als een sponsor zich meldt kunnen we nog kijken naar de mogelijkheden."

Opleidingsploegen Topdivisie
Nieuw is ook dat Topdivisie herenploegen van  start mogen met drie tot en met zes rijders, in plaats van maximaal vijf. Ook is er nu de optie om een opleidingsploeg van twee of drie rijders naast de eerste ploeg op te zetten, om  het herenpeloton groter te maken en de instroom vanuit de Beloftendivisie makkelijker te maken. 

KPN Grandprix en Open Nederlands Kampioenschap
Het peloton zal in 2018 traditiegetrouw neerstrijken op de Weissensee, waar de organisatie Alternatieve Elfstedentocht Weissensee haar dertigste bestaan zal vieren. Het precieze programma is nog niet bekend.

Afgelopen seizoen reisde het peloton voor het eerst af naar Luleå in Zweeds lapland. Of die locatie opnieuw wordt aangedaan is nog niet bekend. "De vraag is of we naar twee locaties kunnen in Zweden of dat we een keuze moeten maken." 

Wel geel en rood, maar geen DQ of declassering
Er zal aankomend seizoen uitsluitend gewerkt worden met gele en rode kaarten. De andere twee vervallen. "Het is apart dat je én een gele en rode kaart, én diskwalificatie en declassering hebt. We wilden voor meer duidelijkheid zorgen." Geel is een minder zwaar vergrijp dan rood. Rood betekent wedstrijd verlaten en geschrapt worden uit de uitslag. 

Bij twee keer geel of een rode kaart volgt een schikkingsvoorstel zoals schorsing van één of meerdere wedstrijden. Dit voorstel kan door de sporter aangevochten worden bij de tuchtcommissie, maar de kosten van deze procedure liggen bij de verliezende partij. Ook dat laatste is een nieuw besluit. 

 

Het marathonseizoen zal 21 oktober traditiegetrouw aftrappen in Amsterdam met de eerste KPN cup. De complete marathonkalender zal uiterlijk 1 juli bekend worden gemaakt.