Tickets
Shop
Nieuws 16 mrt 2017

Mina Bahgat gaat voor dubbel goud op Special Olympics

Mina Bahgat vertrok afgelopen maandag naar Oostenrijk om als shorttracker mee te doen aan de Special Olympics, de Olympische Spelen voor verstandelijk beperkte sporters. En speciaal is Bahgat zeker. Zijn verhaal ging inmiddels de hele wereld over.

Mina (26) kwam als vluchteling van Egypte naar Nederland. Van schaatsen had hij nog nooit gehoord, maar toch sloot hij zich aan bij een schaatsvereniging in zijn woonplaats Almere. Niet alleen een bijzondere keuze omdat hij nog nooit op ijs had gestaan, ook omdat Mina motorische beperkingen had waardoor hij zeer moeilijk liep.

Met een rekje en wat hulp leerde Mina schaatsen. En dit was het begin van een enorme verandering in zijn leven. Niet alleen kreeg hij het schaatsen onder de knie, waardoor hij voor het eerst echt kon sporten. Ook verbeterde zijn totale motoriek en viel hij 20 kilo af waardoor hij beter ging lopen én een stuk zelfstandiger werd. Zo bang en gesloten zoals Mina was toen hij in 2009 van Egypte naar Nederland kwam, zo vrolijk en open is hij nu. Dankzij het schaatsen.

Dat schaatsen gaat inmiddels zelfs zo goed dat Mina namens Nederland mee mag doen een de Special Olympics. Als shorttracker komt hij uit op de 333 en de 500 meter. En dat met maar één doel. “Ik ga voor dubbel goud”, zegt Mina lachend.

Of hij wel of geen goud wint, beroemd is Mina al. Onlangs gaf hij in Amerika een uitgebreide toespraak bij de Verenigde Naties. Wat Mina tijdens zijn speech tegen een volle zaal vertelde? “I can, I want and I do it now!”, blikt hij lachend terug. Het kwam hem op een daverend applaus te staan én het maakte de beroemde Amerikaanse sportzender ESPN wakker. Een ESPN-team reisde helemaal naar Almere voor een mooie reportage over de Special Olympics-atleet.

Bekijk de speech van Mina hier (vanaf 1.51 uur) 

Bekijk hier de reportage die ESPN maakte 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan