Tickets
Shop
Nieuws 09 mrt 2017

Dylan Hoogerwerf: ‘Hoef mijn eigen muziek echt niet te horen’

Hij werd Nederlands kampioen, pakte zilver bij zijn eerste EK op de 500 meter en maakt zich komend weekend op voor zijn eerste WK-deelname. En dat allemaal in zijn eerste jaar bij de NTS, de Nationale Trainingsselectie Shorttrack. Dylan Hoogerwerf komt superlatieven tekort. “Mijn seizoen kan nu al niet meer stuk.”

Foto : Soenar Chamid

 Door die goede prestaties is de 21-jarige Hoogerwerf ineens een bekende Nederlander geworden. Dat is even wennen, zegt hij, maar wel ‘leuk wennen’. “Sinds ik Nederlands kampioen ben geworden, kreeg ik aandacht van de pers, moest ik voor het eerst interviews geven. Als je goede resultaten neerzet, kom je vanzelf even in de spotlights te staan. Daar doe je het voor, dat vind ik alleen maar vet.”

Familie
In Rotterdam is de hele familie Hoogerwerf zo’n beetje aanwezig. Zijn ouders, zus en vrienden en ‘misschien nog opa en oma’s’ zullen hem luidkeels aanmoedigen. “Ik denk dat er wel wat aanhang komt ja”, glundert Hoogerwerf. Ook van mensen waarvan hij heel lang niks gehoord heeft, krijgt hij berichten. “Zo van: ‘Hee, ik zag je op tv! Vet dat je zo goed reed!’ Dat is wel leuk om te horen.”

Het motiveert hem om nog harder te schaatsen. “Het geeft mij zeker iets extra’s. Dat je weet dat mensen naar je kijken en je in de gaten houden. En dat het ze opvalt dat je goed bezig bent.” Toch zal hij op de ijsbaan zelf niet veel bezig zijn met al het geschreeuw vanaf de tribune. "Daar kan ik me wel voor afschermen."

Kers op de taart
Vorig jaar zat hij tijdens de wereldbeker in Dordrecht op de tribune, maar dat is volgens hem niet te vergelijken met zelf schaatsen. “Dan krijg je het wel mee, maar ik denk dat er nog veel meer op je afkomt als je op de baan staat. Ik ken mezelf wel een beetje, ik laat me niet teveel afleiden. Ik blijf gewoon met m’n hoofd bij de race.”

En die races hoopt hij net zo onbevangen in te gaan als tijdens het EK in Turijn, toen hij op de 500 meter zilver pakte. En als dan de halve finale of de kwartfinale het eindstation is, maakt hem niet zoveel uit. “Als ik er maar alles heb uitgehaald.” En de relay kan de kers op de taart worden van het WK én van het seizoen. “Op de relay verwacht men dat we zeker de A-finale halen en misschien wel een medaille. Maar mijn seizoen kan eigenlijk al niet meer stuk. Ik ga gewoon heel erg genieten van mijn eerste WK”, aldus de tweedejaarssenior.

Experimenteren
Hoogerwerf is in zijn vrije tijd deejay (DiAge, zijn initialen), maar hij is niet degene die de officiële tune van het KPN ISU WK Shorttrack heeft gemaakt. Die heeft de 11-jarige DJ BastiQ gemaakt. Jaloers is hij daar zeker niet op. “Ik zou mijn eigen muziek echt niet willen horen”, lacht Hoogerwerf. “Mensen zeggen wel: je moet je eigen muziek promoten. Maar ik ben hier om te schaatsen en muziek maken doe ik in mijn vrije tijd. Ik houd muziek en schaatsen liever gescheiden.”

Na het schaatsen is Hoogerwerf druk met tracks opnemen. Waar andere mensen een film gaan kijken ter ontspanning, maakt hij liever op zijn laptop muziek. “Daar haal ik ontspanning uit. Ik kan er zo zes uur per dag mee bezig zijn. Rust is ook belangrijk voor een sporter, bijna net zo belangrijk als heel hard trainen. Wat ik voor muziek maak? Heel veel trap- en housemuziek. Maar ik probeer alles uit, ik vind het leuk om te experimenteren.” En luistert hij zijn eigen muziek vóór een wedstrijd? “Nee, dat hoef ik ook echt niet te horen dan, haha.”

Meer lezen over het WK Shorttrack in Ahoy? Klik hier!


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan