Tickets
Shop
Nieuws 08 mrt 2017

Carlijn Schoutens: 'In Nederland voel ik me gast'

Ze speelde weliswaar geen rol van betekenis, maar Carlijn Schoutens (22) stond daar maar wel. De voor Amerika uitkomende Nederlandse reed nog geen enkele wereldbekerwedstrijd in de A-groep; haar debuut op een WK is sinds afgelopen weekend een feit. In Hamar werd ze 22e op het WK allround, maar dat mocht de pret niet drukken. “Het was heel leuk, ik heb genoten van het grote podium.”

Foto : Francois Wieringa

Toen Schoutens aan het begin van het schaatsseizoen de data van wedstrijden naar haar moeder stuurde, reageerde die meteen: ‘Hamar!’. Schoutens kon haar lach nog maar net inhouden. Ze geloofde niet dat ze daaraan zou mogen deelnemen. Bijna driekwart jaar later had haar moeder gelijk gekregen: Schoutens mocht haar debuut gaan maken op een WK. “Ha, m’n moeder herinnerde mij daar meteen aan”, zegt ze lachend.

Avontuur
Schoutens werd op 12 december 1994 geboren in de Verenigde Staten. Al snel verkaste ze met haar Nederlandse ouders naar Noord-Holland en – met nog een korte periode tussendoor in Amerika – groeide ze daar op. Op de ijsbaan in Haarlem leerde ze schaatsen. Dat Schoutens goed kon schaatsen bewees ze wel op het NK voor junioren, waar ze op het podium eindigde. Ze mocht zelfs een keer als juniore meedoen aan een wereldbeker in Minsk.

Eenmaal bij de senioren vond Schoutens haar weg niet. Op het NK allround in 2013 eindigde ze in de achterhoede. Het zette haar aan het denken. Een oud-trainer van haar bracht haar op het idee om (tijdelijk) naar Amerika te verhuizen, aangezien ze over een dubbel paspoort beschikt. Schoutens was toen 19 jaar. “Ik dacht in eerste instantie om daar een jaar te schaatsen. Gewoon een jaar op avontuur”, aldus Schoutens. “Dat was wel even durven. Ik kwam in Salt Lake City bij de opleidingsploeg terecht waar voormalig topschaatser Tucker Fredricks mijn coach was.”

Vreemde eend
Schoutens reed in haar eerste jaar veel persoonlijke records en dus begon ze te twijfelen. Moest ze nog wel terug naar Nederland? Nee, zei haar verstand. En over haar studie hoeft ze zich voorlopig ook niet druk te maken. Schoutens haalde onlangs haar bachelor van de studie Geneeskunde, die ze aan de Vrije Universiteit van Amsterdam volgde. En dus kan Schoutens zich volledig op het schaatsen richten. “En naast het schaatsen werk ik nog in een sportwinkel. Ja, ik heb het prima naar mijn zin hier.”  

Dat ze in Hamar met een Amerikaans pak rondrijdt, kijkt ze niet meer van op. “Ik voel me echt Amerikaanse met een Amerikaans accent.” Maar dat ze nu tegen de mondiale toppers mag schaatsen, is toch wel even wennen voor haar. “Best gek om daartussen staan. Dan voel je je toch wel even de vreemde eend in de bijt.”

Visite
Uiteindelijk eindigt Schoutens als 22e in het klassement, maar haar eerste WK smaakt naar meer. “Ik heb genoten. Zo’n groter podium geeft meer energie. De spanning viel op het ijs wel mee. Alleen na de loting kreeg ik zenuwen.” Toch zal Schoutens zich de komende tijd niet specifiek gaan richten op het allrounden, want Amerikanen vinden de individuele afstanden belangrijker. “In mijn geval is dat de 3 en de 5 kilometer. De Olympische Spelen zouden echt een droom zijn”, zegt ze sprankelend.

Na het WK kan Schoutens weer eens op de koffie bij haar familie in Nederland. Ze komt alleen nog in Nederland voor visite. “Als ik er ben, voel ik me meer een gast. Ik weet niet of ik na mijn schaatscarrière nog terugkom.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan