Het is weliswaar geen NK, maar voor de inlineskatende pupillen is het nationaal pupillentoernooi het jaarlijkse hoogtepunt. Op 16 juni wordt dit toernooi verreden in Purmerend. De inschrijving staat nog open tot en met woensdag 13 juni.

De pupillen komen elkaar eerst tegen in Zwaagwesteinde bij de KNSB Baancompetitie. Die wedstrijd kent dit jaar enkele zogenaamde 'instroomwedstrijden' voor de pupillen 1. De pupillen kunnen zo kennismaken met de landelijke baanwedstrijden en krijgen een voorproefje van deze baancompetitie die vanaf de kadetten wordt georganiseerd.

Een week later is het jaarlijkse hoogtepunt voor de pupillen, het nationale pupillentoernooi in Purmerend. Dit officieuze Nederlandse kampioenschap voor pupillen 4 tot en met 1 trekt elk jaar tientallen pupillen uit heel Nederland. Het is voor velen de eerste keer dat ze tegen pupillen uit andere regionale competities rijden. Het is vaak ook een start van vriendschappen die de jaren later verder groeien. Vele landelijke toppers van nu hebben elkaar voor het eerst ontmoet op dit toernooi.  De wedstrijden beginnen zaterdag 16 juni om 10.30 uur.

Met twee of (voor pupillen 2,3 en 4) zelfs drie afstanden voor de boeg lijkt de wedstrijd dus op een NK, maar dat is het niet, vertelt Marco den Heijer van de sectie inlineskaten van de KNSB. "Bij de pupillen, hun ouders en trainers zal dit nationaal pupillentoernooi desondanks wel als een NK worden beleefd. De spanning is er niet minder om. De ouders zijn misschien wel fanatieker dan bij het officiële NK Baan/Weg. Het leuke van een pupillentoernooi is natuurlijk dat veel familie en bekenden meekomen. Het belooft dus weer een mooie dag met jonge topsporters te worden."

Toegang tot de wedstrijd is gratis. Voor meer informatie en inschrijven kun je hier terecht.