Tickets
Shop
Nieuws 12 jul 2017

Geslaagd trainingsweekend van RTC’s langebaan in Thialf

Afgelopen weekend waren alle langebaanrijders van de zes regionale talentencentra (RTC’s) in Thialf voor een gezamenlijk trainingsweekend. Voor het eerst was de groep van zeventig sporters met z’n allen bij elkaar. Jetske Wiersma, bondscoach van Jong Oranje, kijkt tevreden terug. "We hebben allemaal hetzelfde doel: talenten naar een hoger niveau tillen."

Vooraf was het trainingsweekend nog wel een 'uitdaging om te organiseren'. "Maar het ging hartstikke goed," zegt Wiersma. "Vorig jaar waren we al met vier RTC’s in Leeuwarden dus die ervaring hebben we meegenomen. Het was nu wat strakker geregeld." Alle RTC-coaches zijn al langer intensief met elkaar aan het samenwerken via de gezamenlijke overlegmomenten voor coaches. "Tijdens dit trainingsweekend is het dan juist goed om in de praktijk en op het ijs samen te werken in plaats van alleen maar tussen vier muren."

De schaatsers werden op niveau ingedeeld in groepen en vervolgens aan een RTC-coach gekoppeld. De mengeling van rijders gaf stof tot nadenken. "Een aantal uit de ene regio merkte op dat anderen veel harder schaatsten tijdens het inrijden. Dan ga je praten: wat zijn de voor- en nadelen? Kunnen wij ervan leren? Daarnaast kan het verschillende taalgebruik van de coaches op het gebied van technische aanwijzingen talenten een ander inzicht geven. Soms valt het kwartje juist door een technisch verbetering op een andere manier te horen benoemen. Kortom, de schaatsers worden geprikkeld om na te denken over de manier waarop ze hun sport beleven en daarmee aangezet tot het aanscherpen van hun doelen om zichzelf verder te ontwikkelen."

Naast schaatstrainingen volgden alle rijders workshops timemanagement en de sportpsychologische vaardigheid visualiseren. Deze werden aangeboden door twee experts in samenwerking met het Centrum voor Topsport & Onderwijs (CTO) in Heerenveen. "Visualiseren vonden de schaatsers en coaches heel interessant. Door actuele voorbeelden en verschillende kleine oefeningen kwam het echt tot leven. De workshop timemanagement bevatte wat drogere stof, maar dit leidde wel tot bewustwording die belangrijk is voor het plannen van hun school en sport." Deze woensdag is er nog een workshop social media. Is het niet wat vroeg voor mediatraining? "Ze leren hier nog niet hoe ze een interview moeten geven," legt Wiersma uit. "Ik verwacht meer de do’s en don'ts over het gebruik van social media en welke effecten het gebruik kan hebben. Tegenwoordig is iedereen op social media te vinden en kan het aantal 'volgers' ineens flink toenemen zodra deze junioren deelnemen aan een seniorenwedstrijd."

Deze week worden van elf talenten op basis van gesprekken in samenwerking met Peter Roemeling van De Zwerm Groep persoonlijkheidsprofielen gemaakt. Deze zogeheten DISC-gedragsstijlen-, drijfveren- en denkstijlenprofielen van TTI Success Insights helpen en ondersteunen de rijders vooral hoe ze op mentaal vlak beter om te kunnen gaan met (top)sport. Na de start van een project bij Gewest / RTC Zuidwest in 2013 wordt de collaboratie nu verder uitgebreid naar alle RTC’s.

"Tot dusver is de herkenbaarheid in de profielen groot tijdens het voeren van het gesprek hierover met de sporter en coach," zegt Wiersma. "Naast de krachten van de sporters komen ook de ontwikkelpunten naar boven om het gewenste prestatiegedrag te vertonen. De sporters leren zichzelf hierdoor beter kennen en beter reflecteren op hun eigen gedrag. Tevens geeft het de coaches extra handvatten om de sporters te kunnen ondersteunen in hun sportcarrière." Een van de talenten zegt verrast te zijn om te zien dat het profiel zo goed aansluit en te herleiden is naar bepaalde sportsituaties die de sporter achteraf beter had kunnen aanpakken.

Is zo’n gezamenlijk trainingsweekend op het ijs voor herhaling vatbaar? "Absoluut. Wat mij betreft mag het ook langer duren dan drie dagen," zegt Wiersma. "Vanwege de gemixte groepen moesten de coaches ook even wennen. Ze herkennen hun eigen rijders natuurlijk, maar welke zijn nog meer van mij? Op de derde dag gaat het eigenlijk het beste en dan is het helaas alweer afgelopen."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan