Tickets
Shop
Nieuws 03 jul 2017

Bente Kerkhoff: 'Medailles hangen bij ons thuis aan de lamp'

De verbazing droop begin mei van het gezicht van Bente Kerkhoff: in Heerde pakte ze haar eerste Europacup-zege op de puntenkoers. Bijna twee maanden later staat de b-juniore met het zilver om haar nek te schitteren op het EK in Portugal. En dat terwijl de race helemaal niet liep zoals gepland.

Foto : Neeke Smit

De meisjes gingen in Lagos hard van start op de puntenkoers over vijf kilometer, maar nog voor de wedstrijd echt kon losbarsten werd een deel van het peloton door een grote valpartij uitgeschakeld. Op de grond lag ook onze eigen Anna van den Bos. "En ik zou juist voor Anna rijden", begint Kerkhoff. "De valpartij gebeurde een stukje voor me, maar ik kon niet precies zien wie erbij waren, het was een chaos."

"Een paar ronden erna zag ik Anna ineens op vijftig meter voorsprong rijden, gewoon met haar mooie techniek zoals altijd. Dus ik dacht: Yes! Lekker Anna, je bent weggereden. Maar toen stopte ze ineens en had ik door dat ze gevallen was." 

‘Nu moet ik het doen dus’, was de conclusie van Kerkhoff, die langzaam naar de voorkant van het peloton reed. "Ik probeerde gewoon af en toe punten te pakken en dan is het de vraag wie het 't langste volhoudt. En ja, ik hield het best lang vol."

Actiefoto! | Foto : Neeke Smit

 

Helemaal kapot
Zo lang zelfs, dat Kerkhoff de sprint om de laatste drie punten won en daarmee ook een nieuw baanrecord vestigde. Toch had ze nog niet meteen door dat ze daarmee ook genoeg punten had verzameld voor een medaille. "Die rekensom kon ik nog even niet maken op dat moment, ik was helemaal kapot", lacht ze. 

"Voor Anna is het natuurlijk balen, maar ze kwam meteen blij naar me toe en zei: ‘Je kan wel eens op het podium staan’. Voor mijn gevoel had ik eigenlijk niet zo heel veel punten."

Pas bij het beklimmen van het podium drong het echt tot het talent uit Oostwoud door: ze is tweede van Europa. Trots laat ze haar zilveren medaille zien: "Die van de Europacup was ook al mooi, maar deze is nog net iets mooier, ook qua waarde." Waar hij komt te hangen? "We hebben geen prijzenkast. Medailles hangen bij ons thuis aan de lamp boven de tafel. Toen mijn broers Nederlands kampioen werden was dat ineens zo, dus daar zal deze ook wel komen te hangen."

Op naar de volgende koers! "Ik verwacht dat Anna en ik er samen nog een mooi toernooi van gaan maken. Ze heeft na haar val wel veel last van haar knie, dus ik hoop dat ze kan rijden. Ik zal echt mijn best doen om haar ook aan een medaille te helpen."

Klik hier voor de liveblog


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan