Met een negende plaats overall was Jasper Brunsmann de beste Nederlander bij het WK Shorttrack voor junioren in Innsbruck. De wereldtitel ging naar Shaoang Liu bij de mannen en Yu Bin Lee bij de vrouwen.

“Jasper mag blij zijn met zijn weekend”, blikte bondscoach Dave Versteeg zondag terug op het optreden van Brunsmann in Oostenrijk. “Het meest trots mag hij zijn op het feit dat hij hier het vertrouwen in zichzelf heeft teruggevonden.”

Brunsmann werd zaterdag knap vierde op de 1500 meter en begon de slotdag op plaats 6 in de tussenstand. Versteeg: “We wisten dat er nog een kleine kans was op de superfinale, maar dan mocht er niemand punten halen die lager dan Jasper in het klassement stond. Helaas stonden in de A-finale van de 1000 meter drie jongens die achter hem stonden.”

Op de 500 meter en 1000 meter wist Brunsman vrijdag niet door de voorronden te komen en liep hij kostbare punten mis. “Er had in de eerste ronde wellicht meer ingezeten, maar hij had op beide afstanden een zware loting. Dat is inherent aan de opzet van het WK junioren, waarbij voor de heat-indeling eerst wordt gekeken naar de World Cups en pas daarna naar de tijden van rijders. Dat is in ons nadeel omdat onze jongens geen World Cups rijden.”

Ook over het optreden van Friso Emons (20e) en Bram Steenaart (28e) is Versteeg te spreken. “Friso en Bram hebben hier goede resultaten neergezet. Dit is het eerste jaar dat ze op dit niveau meedoen en ze rijden grote mannen tijden.”

Bij de vrouwen werd het toernooi gekenmerkt van de Nederlanders gekenmerkt door de beenbreuk die Gioya Lancee zaterdag opliep. Voor Avalon Aardoom (23e) en Emma van Zuijlen (47e) bleef de superfinale buiten bereik.

Voor Versteeg biedt het WK aanknopingspunten om verder mee te gaan. “We zijn enorme stappen aan het maken in de breedte. Als we deze lijn weten door te trekken, denk ik dat we volgend jaar bij het WK Junioren meedoen om de medailles.”

Wereldtitels naar Korea en Hongarije
In Innsbruck ging het goud en zilver in het vrouwentoernooi naar Zuid-Korea. Yu Bin Lee eiste de wereldtitel op voor haar landgenote Whi Min Seo en de Russische Sofia Prosvirnova. Het individuele goud bij de mannen ging naar Shaoang Liu. De Hongaar verzekerde zich al voor de superfinale van de wereldtitel door na de 1500 en 500 meter ook de 1000 meter te winnen.

Versteeg was onder de indruk van de nieuwe wereldkampioen bij de junioren. “Hij rijdt heel volwassen en straalde dit hele weekend enorme rust uit op het ijs.” De bondscoach van Jong Oranje voorspelt dat we het beste van Liu nog niet hebben gezien: “Het is een rijder die ook bij de World Cups voor senioren zijn mannetje weet te staan. Ik zou niet verrast zijn als hij straks ook bij het WK in Rotterdam mooie dingen laat zien.”

Door Paul Steens - Laatste update op 06 jul 2017 om 18:36