Tickets
Shop
Nieuws 02 feb 2017

Winter Universiade Almaty: ‘We kijken onze ogen uit’

Een groep studerende Nederlandse schaatsers bevindt zich op dit moment in Kazachstan voor de 28e Winter Universiade, een internationaal multisportevenement voor studenten. Willemijn Cnossen is een van hen, en geeft schaatsen.nl een update over de belevenissen tot nu toe.

De Universiade begon afgelopen zondag met een spetterende openingsceremonie, die op de Kazachse televisie live te volgen was. Een indrukwekkende gebeurtenis voor de studenten: “We zaten eerst heel lang te wachten en wisten eigenlijk helemaal niet wat ons te wachten stond”, vertelt Cnossen. “Toen waren we aan de beurt; dan kijk je die hal in en zie je zoveel mensen! Zelfs de president van Kazachstan was erbij, daarom was er ook heel veel bewaking. En toen werden we omgeroepen: ‘The Netherlands!’, dat was echt heel erg gaaf.“ 

Openingsceremonie

De Nederlandse ploeg verblijft in het sportersdorp, dat eigenlijk veel weg heeft van de olympische variant. Cnossen beschrijft een ontvangsthal, met daarachter het dorp, gevormd van gebouwen die in een halve cirkel staan. “In die gebouwen zit bijvoorbeeld politie, een ziekenhuisje, winkeltje, supermarktje en fitnessruimte.”

Daarachter staan tien grote flats waarin alle sporters logeren, en dat zijn er ruim 2500. Gegeten wordt er boven de ontvangsthal. “Het is een gekte hier. Alle vrijwilligers zijn superblij dat we er zijn en we worden bijna op handen gedragen. Alles wordt voor ons gedaan, we hebben luxe kamers en het eten is goed. Het is hier ongelofelijk gaaf, niet normaal.”

“Het is hier trouwens binnen wel overal 32 graden, terwijl het buiten nul graden is. Dat stoken vinden ze hier blijkbaar normaal”, vervolgt ze lachend.

Laten we vooral niet vergeten dat er ook nog geschaatst moet worden! De ijsbaan ligt overigens niet in het sportersdorp, daarvoor moeten de sporters met een busje van 700 meter, naar 1700 meter hoogte klimmen. “Het verkeer hier is niet normaal. Er zijn drie rijbanen en toch gaan ze met zijn vieren naast elkaar rijden. Iedereen toetert naar elkaar; daar krijg je in Nederland natuurlijk dikke boetes voor. Mensen halen elkaar rechts, links en over vluchtstroken in. We kijken onze ogen uit.”

Eenmaal zonder kleerscheuren aangekomen bij de prachtige openluchtbaan mocht er maandag eerst getraind worden. “Het was toen supermooi weer, maar 24 uur later sneeuwde het keihard”, blikt Cnossen vooruit richting dinsdag, waarop de eerste wedstrijden verreden moesten worden. Reden tot klagen? Welnee! “Dat is echt genieten hoor! De blokjes zie je niet meer liggen, dat zijn gewoon blokken sneeuw geworden. En er zijn mensen die voor je neus nog snel even de baan schoonvegen.”

Met een aantal top tien-klasseringen is de Nederlandse ploeg goed op dreef. Donderdag werd daar zelfs de eerste medaille aan toegevoegd door Martijn van Oosten. Hij pakte het zilver op de 1500 meter. “Martijn was heel snel! Later zal hij ook echt gehuldigd worden op Medal Plaza, dat is bijzonder.”

Cnossen zelf werd veertiende op de 1500 meter en zevende op de drie kilometer. Verder zal ze nog in actie komen op de vijf kilometer, team pursuit en mass start. De kansen op een medaille? “Dat is hier vrij lastig. Sommige rijders doen al mee aan World Cups, EK’s en WK’s. Maar ten aanzien van de persoonlijk records van iedereen eindig ik al hoger dan verwacht.”

De resultaten van de Nederlandse ploeg tot nu toe nalezen? Klik hier!

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan