Tickets
Shop
Nieuws 19 feb 2017

Ongekend succes op WK junioren

De Nederlandse langebaanschaatsers hebben uitgehaald bij het WK junioren in Helsinki. De ploeg van Oranje-bondscoach Jetske Wiersma veroverde in Finland liefst negen wereldtitels en twintig medailles.

Jutta Leerdam veroverde bij de vrouwen de allround wereldtitel en pakte goud op de 1500 meter. Op het allround erepodium kreeg ze gezelschap van haar ploeggenoten Joy Beune (zilver) en Sanne in ’t Hof (brons). Het was bij de vrouwen voor het eerst in de historie van het WK Junioren dan Nederland in het allround eindklassement goed was voor een clean sweep. Het drietal stond in een andere volgorde ook al op de drie hoogste treden van het podium op de drie kilometer: 1. Joy Beune, 2. Sanne in ’t Hof en 3. Jutta Leerdam.

Bij de mannen ging de allround titel eveneens naar Nederland. Chris Huizinga versloeg dankzij een “gouden” rit op de 5 kilometer de Noor Allan Dahl Johansson en de Canadees Tyson Langelaar. 

Ook op de Team Sprint, de Team Pursuit en de Mass Start waren de Nederlandse schaatsers succesvol. Niek Deelstra, Thijs Govers en Tijmen Snel troefden bij de mannen de concurrentie af op de Team Sprint. WK-zilver was er op de ploegenachtervolging mannen voor Christ Huizinga, Tijmen Snel en Marwin Talsma. Huizinga veroverde tenslotte op de Mass Start zijn derde wereldtitel.

Bij de vrouwen waren Joy Beune, Elisa Dul, Sanne in ’t Hof en Jutta Leerdam goed voor goud op de ploegenachtervolging. Ook de Mass Start bij de dames was een prooi voor Nederland. Elisa Dul pakte het goud, Sanne in ’t Hof het zilver.  

 In totaal was de Oranje-ploeg van bondscoach Jetske Wiersma goed voor 20 medailles (één meer dan helft van de in totaal 38 te verdienen medailles in Helsinki).

“We wisten dat we op papier goed konden meedoen, een aantal hadden ook favorietenrollen. Maar dat ze het dan ook waarmaken, is ontzettend knap”, keek bondscoach Jetske Wiersma vol trots terug op het Nederlandse succes bij het WK Junioren.

Trots is ook Arie Koops, technisch directeur van de KNSB: “We zijn voor wat betreft het opleiden van talenten een nieuwe weg ingeslagen met de Regionale Talentencentra (RTC’s). Door de inspanningen van vele vrijwilligers, RTC-coaches en de bondscoach is het dan geweldig dat we op zo’n succesvol WK Junioren kunnen terugkijken.” 

Uitslagen en wedstrijdinfo

Lees alle nieuwsberichten over het WK hier terug


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan