Tickets
Shop
Nieuws 11 feb 2017

Arnold Gaasenbeek medisch wonder met titel

Arnold Gaasenbeek was iets meer dan een maand geleden nog heel gelukkig met zijn bronzen plak tijdens het NK op kunstijs. Die kwam, vertelde hij, na een periode vol fysiek leed. Op Flevonice deed Gaasenbeek het zelfs nog beter. In het ONK voor Masters kroonde hij zich vrijdagavond tot kampioen.

Foto : Foto Neeke Wassenbergh

Je mag hem gerust benoemen als een medisch wonder met een titel. Want wat Arnold Gaasenbeek in de laatste pakweg anderhalf jaar is overkomen, is normaal gesproken voldoende leed voor een mensenleven.

De malheur voor de voormalig marathontopper begon in het late voorjaar van 2015. Bij een val op de fiets brak de 44-jarige rijder uit Maarssen drie nekwervels. ’’Gelukkig had ik mijn helm op. Dat heeft erger voorkomen’’, vertelt Gaasenbeek. ’’Daarna heb ik drie maanden niet op de schaats kunnen staan. In november begon ik vervolgens weer.’’

Schedelbasisfractuur

Leed geleden, zou je zeggen. Niet in dit geval. Want in maart vorig jaar ging het opnieuw gruwelijk mis, en opnieuw met een val op de fiets. ’’Gewoon woon-werkverkeer. Met het rugzakje op naar huis, maar op de pekel ging ik onderuit en liep ik een schedelbasisfractuur op. En het was weer heel goed dat ik een helm droeg.’’

Veel mensen zouden er dan niet meer aan denken weer op de schaats te stappen, maar Gaasenbeek pakte zo snel mogelijk de draad weer op. Het brons in Thialf, op nieuwjaarsdag, was al een prachtige beloning. Maar vrijdagavond op Flevonice bekroonde hij zijn terugkeer pas echt door het Open Nederlands kampioenschap op zijn naam te schrijven. ’’Ja, dat is echt geweldig.’’

Op de landijsbaan in Biddinghuizen hield Gaasenbeek na zeventien ronden, goed voor de traditionele marathonafstand van 42 kilometer, zowel Arno van der Veen als Tonny van Vliet achter zich.

Bij de Masters 50-59 jaar pakte René van der Meulen de titel. De man uit Kampen klopte Arjan Bakker en Jan Wedman. Voor Albert Bakker was er winst bij de Masters boven de 60 jaar. Hij hield Jocob Drenth en Aart van Dalen achter zich. Karen Teuling veroverde de titel bij de dames Masters.

Flevobokaal

De Masters kwamen eerder in de week ook al in actie op Flevonice voor de vijfde en laatste wedstrijd van de Flevobokaal. Tonny van Vliet won die laatste race voor Gaasenbeek en Hans van Apeldoorn, maar de eindzege in het klassement ging naar Arjan Elferink. Hij won twee etappes en hield zo Arno van der Veen en Arnold Gaasenbeek achter zich.

Broer Blaauwbroek zegevierde bij de Masters M2, maar moest de eindzege laten aan Gerard Oord. Die troefde net Klaas van den Berg af, hoewel de laatste twee wedstrijden won tegen Oord eentje. Niek Bravenboer won de laatste wedstrijd bij de oudste Masters, waar Jan Franssens het klassement op zijn naam schreef.

Marathonschaatsen blijft zich ontwikkelen. De livestream van de wedstrijden in de KPN Marathon Cup maakt daar deel van uit. Wil je ook meer marathon live zien? Ga naar www.marathonschaatsen.com en steun de crowdfunding!


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan