Tickets
Shop
Nieuws 24 dec 2017

Tevreden Bergsma klaar voor OKT: 'Hier moet ik het mee doen'

Een beter moment om zijn vorm te hervinden had Jorrit Bergsma niet kunnen vinden. Bij de KPN Marathon Cup in Breda imponeerde de Fries met een tweede plek achter de Belg Bart Swings. En dat zorgt ervoor dat Bergsma met veel vertrouwen naar het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) gaat. "Dit geeft de burger moed."

Foto : Neeke Wassenbergh

Waar de meeste langebaanschaatsers als laatste test voor het OKT een trainingswedstrijd reden in Thialf, reisde Bergsma naar het zuiden van het land af om daar op duurwerk te trainen. Maar als Bergsma ergens aan meedoet, wil hij winnen ook. Hij kwam dan weliswaar net tekort voor de overwinning, maar zijn vorm doet hem deugd.

"Het zit met de conditie wel goed. Ik twijfelde een beetje aan mijn hardheid, of ik tot het gaatje kon gaan, maar dat viel me niet tegen. Ik ben blij hoe het gaat en hoe ik me voel", zegt Bergsma met een glimlach op zijn gezicht. "Het gaat de laatste tijd weer een stuk beter."

Druk schema
Hij doelt daarmee op zijn kwakkelende vorm van de afgelopen maanden. Na een 'prima' NK, waar hij goud won op de 10.000 meter, vielen de drie World Cups flink tegen. Het onheil begon bij de eerste World Cup in Heerenveen, waar Bergsma op de team pursuit het tempo van zijn landgenoten Jan Blokhuijsen en Koen Verweij niet kon bijbenen. "Dat liep niet goed", erkent Bergsma.

"Ik had een druk schema, reed de 5000 meter, de mass start en de ploegenachtervolging. Die drukke weekenden hebben er achteraf toch zwaarder ingehakt dan gedacht." Ook in Stavanger ging het Bergsma niet goed af. Hij werd 'slechts' vierde op zijn 10.000 meter. Het dieptepunt van zijn World Cup-reeks was Calgary, waar hij laatste werd op de 5000 meter. Maar daar heeft Bergsma een verklaring voor. "In Calgary was ik ziek."

Het zat volgens de olympisch kampioen op de langste afstand ook niet bepaald mee in die periode. Toch heeft de stayer nooit echt zorgen gekend. "Ik weet wat ik kan, ik weet dat ik veel beter ben dan dat. Natuurlijk had ik liever meer zelfvertrouwen getankt in de World Cups, maar het mocht gewoon niet zo zijn."

Foto : Neeke Wassenbergh

Rare wedstrijd
Na de World Cup in Calgary vertrok Bergsma met enkele ploeggenoten naar Tenerife om zich in alle rust voor te bereiden op het OKT. Al jaren bereiden de rijders van Jillert Anema zich op het Canarische eiland voor op cruciale fases in het schaatsseizoen. Bergsma kon daar naar eigen zeggen resetten en nieuwe prikkels halen voor de komende belangrijke fase.

Na Tenerife verbleef Bergsma met de ploeg nog een week in Inzell. Daar reed hij een 'prima' trainingswedstrijd en kwam zodoende met vertrouwen terug naar Nederland. Op de zaterdag voor het OKT keerde hij dus weer terug bij zijn oude liefde om nóg meer zekerheid te krijgen. "Ik vind het altijd heel leuk en relaxed om marathons te rijden. Het bracht me in het verleden altijd in goede vorm. Er zit ook veel minder spanning op als bij een langebaanwedstrijd. Ik heb dit echt even nodig gehad."

Op de ijsbaan in Breda liet hij zeker zien dat de langebaners weer rekening met hem moeten houden. "Hier moet ik het mee doen", knipoogt de Fries, die dinsdag voor het eerst in actie komt op de 5000 meter. "Het is erop of eronder. Het zijn altijd hele rare wedstrijden. Er valt niks te winnen, je kunt alleen een ticket verliezen. Bovendien is de concurrentie in Nederland groot, dus het wordt niet makkelijk. Maar ik vertrouw erop dat ik mezelf ertussen rijd."

En over de matrix? Tja, daar wil hij niet te veel over kwijt. Behalve dan dat hij het niet snapt dat er op het laatste moment nog aanpassingen zijn gedaan. En zijn ambities voor de ploegenachtervolging? "Ik moet me eerst maar eens individueel zien te plaatsen op de vijf en tien kilometer. Anders telt het allemaal niet."

Bergsma komt dinsdag in actie op de 5000 meter en donderdag op de 10.000 meter. Bekijk hier het volledige programma van het OKT.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan